Patrijarh nije dobio poziv iz Vatikana

Izvor: Mondo, 13.Avg.2014, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh nije dobio poziv iz Vatikana

Portparol Srpske pravoslavne crkve episkop bački Irinej negirao je da je iz Vatikana upućen poziv srpskom patrijarhu Irineju da se sretne sa papom Franjom, kao i da je poglavar SPC navodno prihvatio taj poziv.

Foto: Emil Vaš, Beta Patrijarh Irinej

U saopštenju objavljenom kasno sinoć na sajtu SPC, episkop bački je ocenio da se o toj poseti u javnosti govori samo zbog toga što je biskup zrenjaninski Ladislav Nemet za novosadski "Dnevnik" pogrešno tumačio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << susret delegacije SPC i nadbiskupa Dominika Mambertija, sekretara Vatikana za odnose sa drugim državama.

Vladika Irinej je naveo da je Mambertija u posetu Srbiji pozvalo državno rukovodstvo, a da je, "kao znak uvažavanja većinske Crkve i njenog poglavara, u programu posete nadbiskupa Mambertija bio i kurtoazni susret sa patrijarhom srpskim Irinejem i Svetim Sinodom, 30. juna u Patrijaršiji u Beogradu".

"U srdačnom neformalnom razgovoru obe strane su istakle potrebu daljeg unapređivanja odnosa i saradnje dveju Crkava, Pravoslavne i Rimokatoličke. Bilo je reči i o potrebi i korisnosti bilateralnih susreta na visokom i najvišem nivou, ali sekretar Svete Stolice za

odnose sa državama nije uručio nikakav "istorijski poziv" pape Franje patrijarhu i članovima Svetog Sinoda da posete Vatikan", naveo je episkop bački.

Dodao je da zbog toga "samo zrenjaninski biskup zna kako su se patrijarh Irinej i članovi Svetog Sinoda" saglasili da posete Vatikan i kakvi su to "diplomatski pregovori oko načina organizovanja ove posete" o kojima je Nemet govorio u Dnevniku.

Prema njegovim rečima, Nemet uporno pokazuje da ima opsesivnu potrebu da se bavi SPC i da joj deli lekcije.

"Verovatno je pravi cilj njegovog rašomonskog ekskursa da nanese još jednu uvredu SPC, njenom poglavaru i celom srpskom narodu, poredeći nas sa decom iz zabavišta, koja sve rade iz inata" naveo je episkop Irinej.

"U svakom slučaju, dijalog i saradnja među crkvama neće biti dovedeni u pitanje zbog senzacionalističkih javnih istupanja biskupa Nemeta, kontraproduktivnih upravo za ono za što se on verbalno i formalno zalaže. Pritom očigledno nije svestan opasnosti da samoga

sebe može – zadugo, ako ne i trajno – isključiti iz dijaloga koji traje uprkos mnogim iskušenjima i preprekama", naveo je vladika bački.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nemet patrijarhu podmetnuo posetu papi

Izvor: Večernje novosti, 13.Avg.2014

ZRENjANINSKI biskup Ladislav Nemet izjavio je da je patrijarh srpski Irinej prihvatio poziv da se u Vatikanu sretne sa papom Franjom, što je sinoć SPC energično demantovala. Ukoliko bi do te posete došlo, on bi bio prvi srpski patrijarh koji bi se u Rimu sreo sa poglavarom Rimokatoličke crkve.Na...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.