Nemet patrijarhu podmetnuo posetu papi

R. Dragović

12. 08. 2014. u 12:27

Skandalozna izjava visokog katoličkog sveštenika Ladislava Nemeta o navodnoj poseti Vatikanu. Episkop Irinej: Novom rašomonijadom zrenjaninski biskup naneo uvredu SPC i srpskom narodu

ZRENjANINSKI biskup Ladislav Nemet izjavio je da je patrijarh srpski Irinej prihvatio poziv da se u Vatikanu sretne sa papom Franjom, što je sinoć SPC energično demantovala. Ukoliko bi do te posete došlo, on bi bio prvi srpski patrijarh koji bi se u Rimu sreo sa poglavarom Rimokatoličke crkve.

Na izjavu biskupa sinoć je reagovao episkop bački Irinej, portparol SPC.

- Da bi iskonstruisao tvrđenje iz citiranog naslova, zrenjaninski biskup se priseća razgovora između patrijarha srpskog Irineja i nadbiskupa Dominika Mambertija, održanog pre mesec i po dana u Patrijaršiji u Beogradu, uz učešće članova Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve i drugih srpskih episkopa, kao i članova pratnje monsinjora Mambertija, među njima i biskupa Nemeta - stoji u saopštenju episkopa Irineja.

On je podsetio na posetu nadbiskupa Dominika Mambertija od 27. juna do 1. jula 2014. godine Republici Srbiji. Tada se sekretar Vatikana za odnose sa drugim državama sreo sa našim državnim vrhom. Kao znak uvažavanja većinske crkve i njenog poglavara, u programu posete nadbiskupa Mambertija je bio i kurtoazni susret sa patrijarhom srpskim Irinejom i Svetim sinodom, koji se dogodio 30. juna u Patrijaršiji u Beogradu.

PITA SE SABOR Portparol Beogradske nadbiskupije velečasni Milutin Novaković podseća da o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sveti sinod, već Sveti arhijerejski sabor - najviše crkveno telo, koje čine svi srpski episkopi.
- Među njima je veliki broj onih koji na posetu papi gledaju blagonaklono, kao i onih koji smatraju da još nije sazrelo vreme za to - objašnjava Novaković.

- U srdačnom neformalnom razgovoru obe strane su istakle potrebu daljeg unapređivanja odnosa i saradnje dveju crkava, Pravoslavne i Rimokatoličke. Bilo je reči i o potrebi i korisnosti bilateralnih susreta na visokom i najvišem nivou, ali sekretar Svete stolice za odnose sa državama nije uručio nikakav „istorijski poziv“ pape Franje patrijarhu i članovima Svetog sinoda da posete Vatikan. Pošto nije bilo poziva, nije moglo biti ni odziva, tako da samo zrenjaninski biskup zna kako su se patrijarh Irinej i članovi Svetog sinoda saglasili da „do te posete svakako treba doći“ i kakvi su to „diplomatski pregovori oko načina organizovanja ove posete“ o kojima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi niko ni pojma nema - istakao je episkop bački Irinej.

Biskup Nemet je za novosadski „Dnevnik“ rekao da je vrh dve crkve „potpuno saglasan o toj poseti“.

- Članovi Svetog sinoda SPC, kao i izaslanstvo Svete stolice, bili su saglasni da bi do ove posete trebalo svakako da dođe - rekao je biskup Nemet. - U toku su diplomatski pregovori u vezi sa organizacijom posete, što znajući programe pape, kao i Njegove svetosti patrijarha, nije najjednostavnije.

Komentarišući činjenicu da u Saboru SPC nema saglasja o eventualnoj poseti pape Srbiji, koju zagovara i vlast, dodao je da bi Irinejova poseta Vatikanu „bila svakako ogroman korak napred u svakom pogledu“.

- Vreme je da se neke teme skinu s dnevnog reda zauvek. Takav susret pružiće mogućnost za razgovor i o bolnim temama, koje se tiču Srbije i Hrvatske, a manje Katoličke crkve, kao što su Drugi svetski rat i događaji nakon njega - ocenio je biskup.

Episkop Irinej je kazao da se zna da zvanični papski pozivi bivaju uručeni tek kada je sve unapred dogovoreno i kada je potvrdan odgovor izvesnost.

- Tu nema veresije ni „igre na sreću“, osim, možda, u mašti gospodina biskupa, koji, gle čuda, uporno, iz inata ili iz nekih drugih pobuda, pokazuje da ima opsesivnu potrebu da se bavi SPC i da joj deli lekcije. Njegove dalje opservacije o crkveno-političkom i ekumenskom značaju takve posete potpuno su bespredmetne. Verovatno je pravi cilj njegovog rašomonskog ekskursa da nanese još jednu uvredu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenom poglavaru i celom srpskom narodu, poredeći nas sa decom iz zabavišta, koja sve rade „iz inata“. Ako su inat, iracionalnost i neodgovornost u reči i na delu tipične za „nas u Srbiji“, kako neukusno, a ne duhovito, insinuira biskup Nemet, onda ga valja podsetiti na reči njegovoga i našega Spasitelja: „Lekaru, izleči samoga sebe!“ - stoji u saopštenju portparola SPC.

Episkop Irinej je dodao da u svakom slučaju, dijalog i saradnja među crkvama neće biti dovedeni u pitanje zbog senzacionalističkih javnih istupanja biskupa Nemeta, kontraproduktivnih upravo za ono za šta se on verbalno i formalno zalaže.

- Pritom očigledno nije svestan opasnosti da samoga sebe može - zadugo, ako ne i trajno - isključiti iz dijaloga koji traje uprkos mnogim iskušenjima i preprekama - zaključio je episkop Irinej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (88)

RabRadomir

12.08.2014. 13:26

@sMile - Papa i nas Irinej na istom su crkvenom tronu sto se tice hijerarhije,Prema tome oboica su vrhunski poglavari,Red je da Medjusobno jedan drugome poljube ruke,Onda je to Postovanje na visini.

грађанин бананистана

12.08.2014. 15:38

@sMile - sMile @ Како коме,како коме..... Миле,што се тиче љубљења руке католичком свећенству,ту сам неупућен,вероватно би твоја искуства могла бити од помоћи...

sreto

12.08.2014. 13:00

Pa i vreme je da te dve crkve tesnje saradjuju. Pod uslovom, da Vatikan priyna  "zlodela" cinjena nad srpskim narodom, posebno izmedju 1939. i 2000. godine !!!

kikiriki

12.08.2014. 13:06

Ovo je za svaku pohvalu.Razgovor mora da postoji.Ne treba se osvrtati na komentare ostrascenih osoba koji ne znaju ni da se prekrste i koji posecuju /EVENTUALNO/ crkvu samo pred slavu koju slave.

RabRadomir

12.08.2014. 13:07

Vremena se priblizavaju kraju,Ubrzano je vreme sto je i ocigledno samim nevernicima,Irinej nas mudri Patrijsrh zna sta treba raditi ,naravno uz saglasnost crkvene skupstine i Svetog Arhijerejskog Sineoda,Zapadna vatikanska crkva napustila je davne 1054 Godine Gospodnje,pravi Hristov put,i krenula svojim zamisljenim putem,mozda nasa pala braca zele da se pokaju i vrate na put Istine ?To cemo videti.?

Rahima

14.08.2014. 12:03

@RabRadomir - I sad mislis da si super-hriscanin? Jesi rab, ali Bozji nisi, cim zagovaras sastanak sa Sotonom. Ti bi i njega da povedes na put pokajanja. Znas li uopste sta pricas? I o kakvoj to braci govoris?! Veliki greh cinis dovodeci u dodatnu nedoumicu one vernike koji jos nisu sasvim rascistili sa opravdanim nedoumicama.

gago

12.08.2014. 13:12

Не верујем (поготово што вест долази само са једне стране а познато је колико су Латини "поуздани"!) да ће наш патријарх ићи у Ватикан као ни да ће папа долазити у Србију!Још увек су препреке (између православне и римокатоличке цркве!) непремостиве!

Прока

12.08.2014. 13:16

Чему та посета? Чиме је Ватикан заслужио посету српског патријарха? Други светски рат и догађаји око њега се и те како тичу Католичке Цркве ! Патријарх иде да се лиже са папом као да у СПЦ влада идила и он нема пречих послова.Овај наш пастир лако може да остане без стада, али то стадо му је изгледа задња брига.

Citateljka

12.08.2014. 13:24

Ne zelim da verujem u ovo. Ne zelim! Gospode, pokazi pravi put, ne otpadnicima, oni su sebi izabrali, nego nama pravovernim. Mozda treba oprostiti, ali ja ne mogu.

Dušan

12.08.2014. 13:24

Katolička crkva želi odavno da ekumenizmom pod svoju šapu stavi pravoslavne hrišćane. Pa, gospodo patrijarsi, znate šta vam je činiti. U prošlosti, kada su pred pad Carigrada svi patrijarsi otišli na poklonjenje papi i pristanak na njegovu vrhovnu vlast, jedino srpski predstavnici nisu hteli to da urade. Kada je moskovski knez video svoju sramotu pogubio je svog patrijarha i odbio papinu vlast. Potom su i ostali pravoslavni vladari to učinili. Zašto bi sada pristali na papinu ćizmu?

Колокотронис

12.08.2014. 13:35

Папа није представник Католичке цркве, него западне, римокатоличке. Та разлику је фундаментална. До раскола 1054. године Хришћанска црква је била Католичка са жељом да постане планетарна, па из тога произилази назив Католичка што на грчком значи општи, планетарни, универзални. Називајући западну цркву католичком дајемо јој ексклузивитет на изворно Хришћанство, што је погрешно и недопустиво. Искра изворног Хришћанства је сачувана у православној цркви у вјери у Богочовјека Исуса Христа.

Iz dokumenata

13.08.2014. 09:07

@Колокотронис - U zvaničnim dokumentima pročitah: Papa je Poglavar Svete Rimske Crkve. U tomosu o autonomiji Ohridske Arhiepiskopije patrijarh Pavle kaže da je OA u sabornom jedinstvu Svete Apostolske Pravoslavne Katoličanske Crkve. Znači pojam katolikos koriste svi i znači upravo to što navodite: opšti....

Crnogorac

12.08.2014. 13:38

Sramota je da bilo koji predstavnik SPC/a boravi u tom satanističkom gradu. Izgleda da i oni nisu bolji od ti bolesnika u Vatikanu!

Ravennski dokumenat 2007.

12.08.2014. 23:45

@Domana - 14.10.2007. sastanak delegacija Rimokatoličke i Pravoslavnih Crkava u drevnom od cara Justinijana osnovanom Ravenskom Egzarhatu. Zaključak je uopšten i manjkav. Pravoslavni nikad nisu osporili pravo Episkopu Rima da bude "protos" - prvi među jednakima sa drevnim episkopima Carigrada, Aleksandrije, Antiohije i Jerusalima-primus inter pares, ali nikad nisu pristali da bude Jedan Iznad Svih. Carigradski Vartolomej primorao RPC da se povuče pozvavši na sastanak nepriznatu Estonsku PC.

Aleksandar Ninković

12.08.2014. 15:23

Da li bilo ko iz SPC uopšte ima pravo i da pomisli da se sastane sa predstavnicima ove kvazi hrišćanske organizacije koja je zavila srpski narod u crno. Za katoličke lobiste iz SPC na čelu sa tzv. patrijarhom, proglašenje Stepinca za blaženog kao i za sveca ne predstavlja ništa. Nažalost! U vrh naše crkve su se instalirali sve prikriveni ekumenisti koje plaća genocidna katolička crkva preko beogradske biskupije. Zato niko u srpskom narodu na ovog tzv. patrijarha i ne gleda s poštovanjem.

stevan

12.08.2014. 15:23

kao svagde u svetu volja naroda se ne pita sta jedan srpski patrijarh ima da razgovara sa onima koji siluju nemocnu i nevinu decu dali ima veci greh u svakome ratu su izvrsili genocid nad jadnim srbima i nece da se pokaje i izvine

Zoran

12.08.2014. 17:50

zato je za patrijarha trebao da bude izabran Amfilohije-njemu nikada na pamet ne bi pala ovakva ideja!

Ђура

12.08.2014. 23:35

@Zoran - Амфилохије и Иринеј Б. су већ добили бискупске ознаке од папе Јована Павла 2... Тако да.. Мрка капа, Зоране.

ZZ

13.08.2014. 14:04

@Zoran - Amfilohije i Irinej bulović su od pape dobili biskupsko prstenje. informiši se malo.

šapčan

13.08.2014. 19:31

@Zoran - a lavrentijevo kolektivno ljubljenje papine ruke i sreće popova na darovima...youtube

realni

12.08.2014. 18:49

Srbi su zaista nevjerovatan narod ,pricaju sve najgore o papi,katolicima,Njemackoj,Austriji,a toliko ih radi i zivi u tim zemljama,jos nitko nije preselio u dragu Rusiju.I danas placaju do 15000 eura da rade i zive u mrskoj EU.Zaista NEVJEROVATNO

jo

13.08.2014. 02:00

@realni - pokatoliceni brate srbi su otisli tamo da uzmu sto im je opljackano a ne zato sto vole zapad.a vi pucate od ljubomore i zavisti sto ste izgubili pravu veru i sad ste niko i nista.

vladimir

13.08.2014. 10:39

@realni - Realni, realno je bilo da je genocid nad Srbima dolazio sa tog Zapada u poslednjih 100 godina. 2,000 000 mrtvih Srba! Iz Rusije nijednom. To što je Gruzin napao Hrvata(?) bio je obračun među komunistima a ne Rus-Srbin! Ići trbuhom za kruhom je pitanje egzistencije. Ide se na sve četiri strane sveta. Pa i u Tunguziju!

Zoran

13.08.2014. 10:40

@sreto - Pa,ako je Vučić prihvatio,onda jeste.Ali kako to kada je Crkva odvojena od države?Ne vidi se razlog.

Zoran1

12.08.2014. 19:40

Ako ista papa bi trebao docu i sastati se sa patrijarhom u Gradiskoj i na podrucju Jasenovca. Ovaj patrijarh sve vise lici na odatog ekumenistu a sve manje na pravoslavnog patrijarha.

kosovac

12.08.2014. 23:15

@Zoran1 - Хајде бре Зоране 1 научи једном да пишеш ћирилицом. Све си у праву, али писмо ти није у праву.9

Косовац

13.08.2014. 00:38

@Zoran1 - .. ти му причаш о ћирилици, ti mu pričaš o latinici... Vaskrsli Gospd Bog Isus Hristos je Srbin ili ultra giga mega nad Srbin, Bog koji voli samo Srbe i samo pravoslavne... Etnofiletizam je čini mi se 1920. god na svepravoslavnom saboru u Grčkoj proglašen za veliku jeres, što i jeste, a jel su ti nepravoslavni ljubitelji satane rimokatolici članovi tog vaseljenskog (ekumena-vaseljena) nazovi pokreta, i jel je možda kojim slučajem naša SPC saosnivač istog??? Neznanje uglavnom donosi lažnu.

Zoran1

13.08.2014. 05:30

@Zoran1 - Kosovac, naucio sam da citam cirilicu zar to nije dovoljno za sada? :))

ZAMOLBA

13.08.2014. 08:33

@Zoran1 - Ako ikako možete da izostavite JASENOVAC iz bilo kakvih jalovih i kontraproduktivnih scenarija. JA kao potomak tamo nevinopostradalih NEODOBRAVAM naknadno iživljavanje sa scenama LAKRDIJE na mestu gde su neviđenim metodama ubijanja duše uznesene u Carstvo nebesko. Dovoljno se svake godine dese događaji koji SKRNAVE svetost i uznemiravaju duše baštinika Raja. Dolazak Pape ne gledam kao čin Pokajanja već kao gestu LIKOVANJA, a vizeulno "klanjanje" žrtvama kao Svetogrđe i BLASFEMIJU.

kosovac

13.08.2014. 21:15

@Zoran1 - Извињавам се Zoran1 због претходног коментара, пренагло сам реагово, сад схватам да нисам ја овлашћен тип који треба да одређује другима како да пишу.

Zoran1

12.08.2014. 20:01

Ocito doslo je vreme da se Srpska Pravoslavna Crkva razdvoji na one sto jos uvek veuju u Boga i na satanisete / ekumeniste koji veruju u lucifera i njegovog rimskog predstavnika.

Objektivan

13.08.2014. 08:19

@Zoran1 - Prizovimo u Srpsko Pravoslavlje malo više naše objektivnosti i samokritičnosti. Kolika je odgovornost vladika za stanje, ne u crkvi - to je njihova institucija, nego u Pastvi ? Mnogi su malaksali Duhom jer ovakvu Patnju nisu zaslužili, a vladike nemaju dovoljno dobrog tamjana da odagnaju satanske pale anđele koji napadaju dušu pojedinačno i kolektivno svakog srpskog bića. Nije fazon priznati njihovu pobedu već prihvatiti našu nesposobnost da opstanemo u porazu. Za to nam nisu krivi Oni već MI.

Zoran1

14.08.2014. 20:14

@Zoran1 - Objektivan,Istina je da duhvna propast u Srpskom narodu je stigla do stepena gde nikada nije bila. Prva faza satanskog napada na Srbe je stigla sa turcima, zatim sa Titom i partijom koji su odvukli narod od Boga i Crkve u duboku bezboznost. Rezultate te bezboznosti vidimo u broju abortusa i generalno stanju u drzavi. U Srbiji nikada nije bilo vise: lopova, ubica, kriminalaca, mafijasa, norkomana, i svakog drugog zla nego danas. ipak krivi smo mi dozvolili smo zlu da se zakoreni.

Marcus

12.08.2014. 21:14

Dobro bi bilo da povede i Kachavendu, on bi mogao da utvrdi odnose sa Vatikanom. SPC ne zasluzuje da postoji, posle toliko stradanja iskljucivo zbog pripadnosti Pravoslavnoj veri danasnji glavari crkve idu da se poklanjaju papi.

HODOČAŠĆE

12.08.2014. 23:28

@Marcus - Gledajmo to sa lepše strane. Prvi puta u Istoriji Patrijarh Srpski i 58. naslednik Svetog Save odlazi na grob Vrhovnog prvoapostola Petra i slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija. Dosad takvo hodočašće nije bilo moguće zbog traumatičnih događaja u prošlosti. Ipak pravoslavni Srbi nikad nisu uskratili poštovanje apostolu Petru dokazavši to sa podizanjem brojnih crkava među kojima beše i ona u Starom Rasu u kome je 08.08.1217. Stefan-sin Nemanjin primio krunu pape Honorija III.

Marcus

13.08.2014. 01:41

@Marcus - Samo neka ide, Bog ce svakom da sudi za ono sto cini, a pretpostavljam da Partijarh veruje u Boga.

hodočasnici u Rim

13.08.2014. 08:10

@Marcus - Ako je verovati istorijskim dokumentima, episkop raški Metodije otišao je u Rim po krunu pape Honorija III za Stefana Nemanjića. Ova materija u našoj istoriografiji nije dovoljno obrađena već se izvori nalaze u stranim knjigama. Žalosno je što nakon 400 godina svedočimo Jezuitskoj Istini prepunoj neverovatnih nelogičnosti u vezi vladike Simeona Vretanje. Možda bi Naši crkveni istoričari trebali više vremena provesti u Vatikanskim arhivima sa ciljem Istina. Istina je večno samo jedna.

IN MEMORIAM

12.08.2014. 23:19

Da se nezaboravi !....09.08.1944. maršal Tito posetio Vatikan i srdačno razgovarao sa, u najmanju ruku kontraverznim papom Pijom XII - posledice su evidentne - ako Srbe nemogu da dobrovoljno pokatoličim Ja ću ih dobrovoljno Odpravoslavčiti...i bijahu svi Deca Komunizma ! Crna Udovica 29.03.1971. u pratnji Ljubljenog Sina naroda i narodnosti, u euforiji Maspoka, prolazi kroz 12 Apostolskih dvorana u pratnji švajcarske garde do Pontifexa sa Crnim Velom na Glavi priznajući vanprotokolarno Primat.

murinjo

13.08.2014. 00:06

Kad je Tito pitao Patrijarha Germana može li Papa da poseti Beograd,Patrijarh je odgovorio da može,ali pod uslovom da ode u Jasenovac i Staru Gradišku i pokloni se žrtvama genocida.Tito više nikad nije spomenuo dolazak Pape

German

13.08.2014. 08:02

@murinjo - „Braćo, da praštamo - moramo, jer je to evanđelska zapovest, ali da zaboravimo - ne možemo.“ Jasenovac, 2. septembra 1984. Patrijarh srpski German

Стахор Јаровити старолсовенски бог

14.08.2014. 11:07

@murinjo - Какво праштање, какво заборављање-- нити праштам нити заборављам, него када дође време истом мером!!!

Милутин

13.08.2014. 01:00

Неминовно је да ће се састанак једном догодити, мада ја римокатолике сматрама секташима јер имају живог вођу што је једна од одредница за секте. Признају Свето писмо и обреди су им најближи Православљу али су су ипак секта јер имају своју регалутиву за одређивање Васкрса (Ускрса), који мало има везе са Христовим Васкрсењем! Одступили су од одредби Сабора у Никеји, а и неких других учења Цркве. Ова секта је учинила неке злочине који се приписују целом хришћанству; спаљивање вештица....

viganj

13.08.2014. 08:57

gospodin patrijarh je u Karlovcu izjavio, da nezna jesu li Srbi prognani, ili su sami otišli iz Hrvatske... e, pa neka ide u Vatikan, da mu oni objasne... a što neko reče.. može i da ostane tamo...

slučajni prolaznik

13.08.2014. 19:09

@viganj - neki pravoslavni Srbi iz Hrvatske mi kažu da su odustali od odlazaka u crkvu kada je 06.06.2012. Irinej sa sinodom SPC posetio Hrvatsku. Slučajno ili ne, toga dana 1942. Pavelić je osnovao Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu. Ako je Irinej došao na proslavu Jubileja u Zagreb, to je i dobio - vernici SPC više ne idu u Jovanovu crkvu koja saoseća sa patnjama Gotovine. Ko će kome ako ne svoj svome ?

Побогу, човече...

14.08.2014. 01:41

@viganj - @ slučajni prolaznik - Какве везе има редован одлазак у цркву са било чиме што је рекао, урадио, није рекао или није урадио Патријарх, или ма ко други на овом свету?!? Иду ли православни хришћани у цркву због себе или због Патријарха??? То је само лош изговор дволичних ленчуга, особа које о вери не знају апсолутно ништа, или пак несрећника који су из неког ирационалног разлога погрешно "веровали" (!) у Патријарха уместо у васкрслога Господа... Толико о томе!

Predrag Zdrale

13.08.2014. 09:04

Ako je istina da "nas srpski patrijarh" ide u vatikan umesto u Moskvu kod Patrijarha Kirila onda on ne predstvalja tamo Srbe ni Srbiju!

D.FILIP.

13.08.2014. 09:41

Nikako ne sme doći do ovog susrete,pre izvinjenja pape za zločine protiv Srba u Hrvatskoj.Neka se zamisli Patrijarh Irinej zašto ni jedan njegov prethodnik to nije učinio.Volja verujućih pravoslavaca u Srbiji je da do tog susreta nikada ne dodje /osim ako kod katolika dodje do pokajanja i vrate se u pravoslavlje/.Patrijarh mora znati da ako ode kod pape ili ga dovede u Srbiju ,napraviće veliki raskol u SPC-i,gde će ogromna većina vernika istupiti iz takve jeretičke crkve.

velko

13.08.2014. 10:31

Katolička i Pravosavna crkva me neodoljivo podsećaju na Nemaču iz vremena Hitlera . Tačnije na dve RADNIČKE PARTIJE. KOMUNISTE I SOCIJALDEMOKRATE. Katolici su u ovom slučaju komunisti a Pravoslavci socijaldemokrate. Tada su umesto da se bore protiv NACISTA iscrpljivale u međusobnim optužbma i netoleranciji. Nacizam i Hitler pobedili i doneli III Svetski rat. Neprijatelji Hrišćanstva su svuda oko nas. Džihad! Hrišćane ubijaju, odsecaju glave... Udruženi protiv neptijatelja a razlike po strani!

Zoran

13.08.2014. 10:37

Kada drugoga vređaš sebe sramotiš.Izjave o posetama velikodostojnika daju samo pripadnici SPC.Sve ostalo je uvreda.

brainwash

13.08.2014. 11:42

poseta bi bila prava stvar. previse imamo predrasuda, jer: 1. Dijalog , razgovor (neisto)misljenika je odlika civilizovanih ljudi. Tako se resavaju nesporazumi i gradi buducnost. Nema drugog puta. 2. Ovaj papa ce verovatno priznati ulogu HR klira u II Sv. ratu u i time otvoriti most za posetu Srbiji. (Istine radi, slicnu negativnu ulogu je imala SPC u ratovima 1991-95, a za detalje guglati "Tomanic - SPC u ratu i ratovi u njoj") nastavak sledi.

Ха! Ха! Ха!

13.08.2014. 15:38

@brainwash - Нема шта brainwashed, назови коментар ти је 101% у складу са дијагнозом којом си се потписао!

gago

13.08.2014. 13:21

И као што сам претпоставио (и коментарисао овај "лажњак" од пре дан, два!),само наивни могу веровати Латину на реч!А Срби који воле напасти патријарха и СПЦ,једва дочекали да истресу свој "хришћански" одгој!

Marcus

13.08.2014. 18:56

@gago - A ti naravno vidis neprijatelje svugde osim u crkvi i svestenstvu koji ekumenizam sprovode po planu, pitam se samo cijem. Patrijarhu bi bilo pametnije da ode do Zavidovica i vidi sta je problem sa onim sto je presao u Islam. Neka vrati tu izgubljenu ovcu u stado kako pastiru i dolikuje a ne da to dozivljava kao jedna ovca vise ili manje sta ima veze.

SPIN

13.08.2014. 19:18

@gago - A jel Ti baš toliko veruješ Irineju Buloviću ?? Još nam ne reče istinito šta beše u Ravenni 2007. iza zatvorenih vrata !....baš je lepo ispao na photo kod Bozanića ispod portreta Blaženika i Svetca Stepinca !...i obrnuto....zašto bi Nemet lagao kad time nanosi štetu celoj Rimskoj Crkvi ? U Vatikanskoj doktrini "prema spolja" baš i nema šale sa "slučajnim" ispadima kad su u pitanju ovakve stvari jer biskupe nadgleda Kurija i u najblažem slučaju može da dobije promenu dijaceze.

из главе

13.08.2014. 14:15

једино место где треба да се састану је неко од стратишта у систему логора од којих је најпознатији Јасеновац, где би папа требао бар 24ч на коленима да моли за опрост грехова својих претходника и папских експонената, а наш Патријарх да замоли Бога да му опрости када се већ тако искрено каје... даље би углавном ишло на економском плану - исплата штете са рачуна Ватиканских банака, лобирање код Хрватске владе да се врати одузета имовина и права током 20 века и исплати реална одштета ...

Kristaliziran

13.08.2014. 19:29

@из главе - Pitanje Restitucije i odštete Srbima u RH nije rešeno a neće nikad ni rešiti. Pravni status:Srbi-državljani NDH,SRH i RH ostali su bez svoje imovine-pokretne i nepokretne. Kome da se obrate kad RH nepriznaje sebe kao sljednicu NDH? Kako će Vatikan da prisili RH kad to nemože RS. DA LI JE RS PRAVNI ZASTUPNIH SRBA IZ RH? Stvar treba iskristalizirati ! Mnogi Srbi u RH glasali su za EU nadajući se ispravku neviđene pljačke njihove imovine što je i bio glavni razlog pokretanja (Dom) Imovinskog rata.

KONKORDAT

13.08.2014. 15:09

IZVOR SRPSKE NESREĆE u ww2 je nepotpisivanje Konkordata između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Na vest da je patrijarh Varnava oborio Konkordat na ulici 17.12.1937. papa Pio XII reče: “Доћи ће дан а волео бих да то не морам казати, али сам дубоко уверен – доћи ће дан када неће бити мален број душа које ће зажалити што нису широкогрудо, великодушно и активно примиле велико добро као што је оно, што је заступник Исуса Христа нудио њиховој земљи…”.Kako reče tako i učini-Vatikan ne prašta Greške.

?!?!?!

13.08.2014. 16:24

@KONKORDAT - @ "KONKORDAT": Извор свих српских несрећа у "ww2" (!!!), али и у деценијама и пре и после њега, јесте искључиво стварање Југославије после "ww1". И апсолутно ништа више или мање од тога, свидело се то ма коме или не.

LJUBOPITLJIVI ?!?!?!

13.08.2014. 18:57

@KONKORDAT - Očekivao sam nastavak konstruktivnih komentara sa članka o YU kao scenario za UKR i RF proširen sa ovom temom a u svrhu rasvetljavanja naše sudbine u tuđim rukama.Imamo li šanse da nam drugi ne kroje kapu po svojim merama za naše glave, jer, pokazalo se da mnogi od Naših ostadoše bez glave u deobi šešira.Tema YU nakon WW1 po meni spada u Masonske eksperimente,Versajsku izmišljotinu i buržoasku tvorevinu što su Naši tzv. komunisti iskoristili za pritisak na Kominternu i njeno odobravanje Drezdena

malo komplicirano

13.08.2014. 19:33

A kako bi patrijarh putovao u Vatikan, jel da SPC ima mnogo dzipova ali koliko je meni poznato nema svoj avion, a patrijarh tudjim avionom ne bi leteo, jedina sansa jeste da narod sakupi pare i kupi mu avion.

Трол елиминатор

14.08.2014. 01:28

@malo komplicirano - @ "malo...": А како би било да, за почетак, барем научиш да пишеш?

Zoran1

13.08.2014. 20:38

Na veliku zalost broj masona / ekumenista / satanista u pravoslavnoj crkvi je sve veci. :( Ne pravim razliku izmedju masona, ekumenista i satanista to je sve deo iste satanizirane grupe antihricana koji zure da zavedu antihristovo carstvo.

Rahima

13.08.2014. 22:52

Za pohvalu je sto se patrijarh u poslednjem trenutku predomislio. Jos nije vreme za to.

Zoran1

14.08.2014. 21:44

@Rahima - Da papa proglasi anatemu na Pavelica, Stepinca, i sve one ustase koji su cinili zlocine i vodje katolicke crkve koji su odobravali zlocine onda bi mozda ozbiljan razgovor sa papom bio moguc. Da papa zaista predstavlja Isusa Hrista to bi davno vec uradio.

p ili s

14.08.2014. 10:45

dobra fora,to da testiraju narod kako se ponasa pa ako se bune da kazu da je podmetnuto-ali nazalost nista novo jer odavno nasa crkva ima dobre odnose sa papom,glavni za pravoslavlje vratolomej ga odavno obilazi i sluze zajedno liturgiju a niko se iz crkve javno ne buni a to je isto kao da je patrijah bio tamo sa njim jer sveti duh deluje preko vartolomeja jer je glavni za pravoslavlje ali nazalost sveti duh odavno ne deluje kroz njega-ali polako spremaju narod za odlazak pa dolazak pape kod nas

Veljko Popadic

14.08.2014. 11:14

Jos jedan dokaz da srbija nije drzava. Svako laze i prolazi nekaznjeno!

momcilo

14.08.2014. 11:35

sve je to jasno, pricano je da mora doci doci otpadnistvo i doslo je, samo mi nije jasan ovaj narod koji i dalje tamo odlazi na sluzbe zvanicne spc i tamo se pricescuje, a zilote nazivaju raskolnicima a u stvari zamena je teza, nisam zilot ali raskolnii su oni koji suruju sa papom i latinima a ne oni koji danas jedini cuvaju svetosavlje u srbiji

Zoran1

14.08.2014. 21:39

Sa Stepincem papa je osigurao da je pomirenje nemoguce makar ne do Isusovog povratka.

Andrej Opresnik

15.08.2014. 00:28

papa je za mene niko i nista , pre bi bio musliman nego katolik ako bi bio prinudjen da biram hahahaaaa