Sistematizacija rada u Ministarstvu zdravlja

Izvor: Studio B, 10.Jun.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistematizacija rada u Ministarstvu zdravlja

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio da je u tom ministarstvu izvršena sistematizacija rada, načinjen spisak gorućih problema i da se radi na menjanju propisa i procedura za rešavanje tih problema.

Ministar je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Ministarstva zdravlja u poslednja tri meseca, koliko je Stanković na toj funkciji.

On je naveo da se pregovara sa premijerom i ministrom finansija Mirkom Cvetkovićem >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << o rešavanju problema nelikvidnosti zdravstvenih ustanova, proizvođača lekova i veledrogerija.

Budžet ministarstva za ovu godinu od 3,7 milijardi dinara duplo je manji od budžeta iz 2007. godine, a isti je kao budžet za 2003. godinu, dodao je on.

Stanković je kazao da se radi na promeni propisa vezanih za dopunski rad lekara jer je, kako je kazao, upoznat sa nizom primedbi vezano za to, kao i na promeni propisa o preraspodeli kadrova po zdravstvenim ustanovama.

"U nekim zdravstvenim ustanovama imamo višak zaposlenih koji na drugom mestu nedostaju, ali mi nemamo pravo po zakonu da ih premeštamo. Radimo na promeni tih propisa", rekao je ministar.

Državna sekretarka Nevena Karanović, koja je zadužena za rešavanje problema dugih lista čekanja u zdravstvenim ustanovama za različite preglede i intervencije, rekla je da je napravljen pravilnik i formirano deset radnih grupa koje se konsultuju sa stručnjacima o formiranju kriterijuma za ulazak i mesto na toj listi. "Imaćemo posebnu konferenciju za novinare o toj temi", kazala je Karanović.

Govoreći o prioritetima ministarstva, Stanković je sem izmene propisa za unapređenje zdravstvene zaštite, istakao da pacijent mora biti u središtu sistema, kao i zaštitu socijalno ugroženih grupa i transparentnost u radu i borbu protiv korupcije.

Sem pregovora sa Cvetkovićem, ministar je naveo da se pristupilo dijalogu sa predstavnicima sindikata, da je inicirano formiranje fonda za retke bolesti i nastavljen rad na uvođenju sistema dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

Komentarišući projektne aktivnosti, Stanković je kazao da je od ratifikovanih 150 miliona evra za rekonstrukcije kliničkih centara, povučen minimalan iznos od pet miliona od kojih je 3,75 potrošeno.

"Za Klinički centar Srbije završen je idejni projekat i čeka se odobrenje Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, dok su preostala tri klinička centra u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu u fazi prjektovanja", dodao je on.

Konferenciji su prisustvovali i državni sekretari, pomoćnici i savetnici ministra, kojih prema obavljenoj sistematizaciji ima dvanaestoro.

Vlada Srbije je u martu imenovala tri državna sekretara Ministarstva zdravlja, a u maju pet pomoćnika. Imenovana su i tri posebna savetnika ministra za borbu protiv korupcije, za međunarodnu saradnju i za odnose sa medijima, kao i šef kabineta.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.