Građani neće ostati bez knjižice

Izvor: RTS, 18.Avg.2011, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani neće ostati bez knjižice

Ukoliko, u roku od šest meseci, ne izaberu svog lekara građani Srbije neće ostati bez zdravstvenog osiguranja i imaće pravo na hitnu medicinsku pomoć, izjavio ministar zdravlja Zoran Stanković.

Građani treba u roku od šest meseci da izaberu svog lekara, ali ukoliko to ne učine u tom roku neće ostati bez zdravstvenog osiguranja i imaće pravo na hitnu medicinsku pomoć ako im zatreba, izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković.

"Hteli smo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se uvede red i da se utiče na građane da svako ima odgovornost prema svom zdravlju i na vreme ode i izabere lekara. Građani koji su osiguranici RZZO trebalo bi da izaberu svog lekara u narednih šest meseci", rekao je Stanković na konferenciji za novinare, objašnjavajući izmene i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je nedavno usvojen.

U javnosti je pogrešno interpretirana odredba tog zakona, jer se govorilo da će svi oni koji ne izaberu lekara ostati bez osiguranja, što nije tačno, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, oni pacijenti koji se ne opredele za izabranog lekara neće biti na evidenciji lekara, pa samim tim neće moći ni da budu pozivani na preventivne i kontrolne preglede.

Stanković je naveo da će pravovremenim odabirom lekara biti lakše organizovani preventivni pregledi i građani pozivani da im se odazovu. Ministar je objasnio da svako ima pravo da promeni svog lekara ako nije zadovoljan njegovom uslugom i izabere drugog.

Član zdravstvenog saveta RZZO dr Nevenka Dimitrijević objasnila je da je i do sada važilo pravilo da se mora imati izabrani lekar.

Prema njenim rečima, to je značajno zbog očuvanja zdravlja pacijenata i da bi zdravstveni radnici imali uvid u njihovo zdravstveno stanje.

Samo 30 odsto odraslog stanovništva "cirkuliše" u zdravstvenom sistemu, dok ostalih nema u evidenciji u zdravstvenim ustanovama, rekla je ona.

"To je značajno radi evidencije i apelujemo na pacijente da se što pre jave kako bi se napravila realna slika i da bi se znalo da li postoji dovoljan broj zdravstvenih radnika", istakla je Dimitrijevićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.