Ovo je najtoksičnije jezero na svetu, a stvorio ga je čovek

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najtoksičnije jezero na svetu, a stvorio ga je čovek

“Distopijsko” i “užasavajuće” su samo neki od prideva koje je britanski novinar Tim Mogan dodelio jezeru u blizini industrijskog grada Baota u Mongoliji.

Ovo veštačko jezero ispunjeno je toksičnim muljem, a u celoj njegovoj okolini može se osetiti miris sumpora. Ova pustoš, “pakao na zemlji”, mesto je najveće proizvodnje retkih minerala, u čijim se proizvodnim postrojenjima mućkaju cerijum oksid, neodimijum i ostali retki elementi neophodni za nastanak svega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i svačega, od elektronskih uređaja do magneta u “zelenim” proizvodima poput vetrogeneratora ili motora za električne automobile.

Nažalost, nusproizvod ovog poduhvata je opasan hemijski otpad koji se sliva u jezero nedaleko od grada Baoto. U svetskoj proizvodnji ovih minerala Kina je 2009. godine imala udeo od čitavih 95 odsto. Lokalno stanovništvo navodi da su se pre izgradnje prvih fabrika kasnih pedesetih godina na ovim poljima mogle videti lubenice, plavi patlidžan i paradajz. Danas, međutim, mesto je puno blata i kamiona sa ugljem.

"Ništa me nije pripremilo za ovaj prizor. Ovo je zaista krajnje otuđena sredina. Pomisao na to da je za ovo stanje odgovoran čovek me deprimira i užasava, kao i činjenica da je ova pustoš posledica ne samo elektronike u mom džepu, već i “ekoloških” vozila koja na Zapadu u nama izazivaju ushićenje”, izjavio je Tim Mogan, novinar BBC-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.