Australijanac usnimio jedan od najređih fenomena na planeti

Izvor: B92, 25.Jul.2017, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australijanac usnimio jedan od najređih fenomena na planeti

Australijski astronom snimio je redak fenomen crvenih vilenjaka na nebu iznad Novog Velsa.

Četrdesetčetvorogodišnji Dejvid Finlej iz Australije usnimio je redak fenomen poznatiji kao crveni vilenjaci.

“Podesio sam kameru i bukvalno kroz nekoliko minuta nebo su počeli da obasjavaju vilenjaci. Nisam mogao da verujem. Mislio sam da ću biti srećan ako barem jednog usnimim, ali samo su nastavili da padaju“, ispričao je.

Crveni vilenjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili duhovi, kako ih često zovu, predstavljaju električno pražnjenje u atmosferi koje se, za razliku od običnih munja, javlja visoko iznad olujnih oblaka. Često ih zovu i „izvrnute munje“, a nastaju a gotovo istoj visini na kojoj meteori sagorevaju u atmosferi.

Pogledajte video.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izvrnute munje šokirale astronoma: Umesto da idu ka tlu, one putuju u svemir!

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jul.2017

Australijski astronom zabeležio je redak fenomem svemirskih munja na nebu iznad Novog Južnog Velsa...Dejvid Finlej (44) uspeo je da svojom kamerom snimi fenomen poznat kao crveni vilenjaci u blizini svog doma...- Postavio sam svoju kameru i bukvalno za nekoliko minuta počeli su da svetle na horizontu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.