TRENUTAK KOJI JE ŠOKIRAO JAVNOST - Napad na kralja Čarlsa iznenadio svet, princ Džordž se našao u opasnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 19:12

TRENUTAK KOJI JE ŠOKIRAO JAVNOST - Napad na kralja Čarlsa iznenadio svet, princ Džordž se našao u opasnosti

Pokušaji ubistva i otmice članova britanske kraljevske porodice.

Velika pažnja se poklanja bezbednosti članova britanske kraljevske porodice i to s dobrim razlogom. Slavni su u celom svetu pa su često bili i na meti ubica i kidnapera u poslednjih nekoliko decenija.

Nedavno je prikazan dokumentarni film o pokušaju otmice princeze Ane, sestre kralja Čarlsa. Ćerka kraljice Elizabete se vraćala u Bakingemsku palatu sa jednog humanitarnog događaja kad je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ian Bol pucao na automobil i zaustavio ga.

U ovom stravičnom događaju koji se odigrao 1974. godine, pokušali su da intervenišu princezin lični policajac Džejms Biton, šofer Aleks Kolender, pa čak i novinar koji se tu zatekao, Brajan Mekonel. Svi su bili upucani. Anu je spasao slučajni prolaznik Ron Rasel, inače bivši bokser, koji je uspeo da udari kidnapera.

I kraljica Elizabeta se našla na meti napadača, 1981. godine na Novom Zelandu. Kristofer Džon Luis je uspeo da ispali dva metka ka njoj, i to kroz prozor, ali je promašio. Uhapšen je osam dana kasnije.

- Došao sam da ubijem kraljicu - izjavio je Jasvont Sing Čeil kad je uhvaćen u zamku Vindzor, 2021. godine.

Bio je naoružan samostrelom, a motiv mu je bila osveta za masakr u Indiji počinjen sto godina ranije. Zaustavljen je u blizini privatnih prostorija same kraljice.

"Plemenitim" motivima je svoj postupak pravdao i Dejvid Kang koji je ispalio dva ćorka u leđa princu Čarlsu 1994. godine. Sadašnji kralj se tad spremao da održi govor u Australiji, a Kang je - kako je rekao - želeo da skrene pažnju na situaciju u sabirnim centrima.

Najteža kazna izrečena je Husnainu Rašidu koji je, 2018. godine, osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez prava na pomilovanje pre navršenih 25 godina robije.

On je podstrekavao napad na princa Džordža i priznao krivicu za terorizam - objavljivao je naziv i adresu škole koju dečak pohađa, kao i fotografiju same zgrade. Prema njegovom priznanju, pozivao je na napad, tvrdeći kako i mali princ, kao i drugi pripadnici kraljevske porodice, treba da budu potencijalne mete.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.