Prvi put, nakon 15 godina: Forbs skinuo Angelu Merkel sa liste 100 najmoćnijih žena sveta

Izvor: B92, 08.Dec.2021, 14:17

Prvi put, nakon 15 godina: "Forbs" skinuo Angelu Merkel sa liste 100 najmoćnijih žena sveta

Prvi put, nakon 15 godina, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nije na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena sveta.

Angela Merkel, proglašavana je za najmoćniju ženu na svetu 14 puta, uključujući 10 uzastopnih izbora od 2011. godine, ali bivša nemačka kancelarka ne samo da više nije na vrhu, već je uopšte nema na Forbsovoj rang listi objavljenoj 7. decembra.

"Treći put samo u 18 godina od kada smo uspostavili ovu rang listu, nemačka kancelarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije broj jedan. Njenim nedavnim penzionisanjem iz državne službe, pojavila se šansa da pronađemo novi broj jedan. Ove godine ova ta čast ide milijarderki filantropu Mekenzi Skot", prokomentarisao je Forbs.

Prema pisanju tog časopisa, treća najbogatija žena na svetu, sa bogatstvom od 59,4 milijarde dolara (52,6 milijardi evra), popela se na prvo mesto na listi nakon odluke da deo bogatstva donira.

Dobrotvorna donacija bivše supruge osnivača Amazona Džefa Bezosa procenjena je na više od 8,5 milijardi dolara (7,5 milijardi evra).

Druga na listi je potpredsednica SAD Kamala Haris, koja je sa druge stepenice izbacila predsednicu Evropske centralne banke Kristin Lagard, koja je sada treća.

Jedina Ruskinja na rang listi je predsednica Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina koja je na 60. poziciji, izgubivši tri boda u odnosu na prethodnu rang listu.

Na listi su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (8.), predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (15.), direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva (22.), kraljica Elizabeta druga (70.) ali i Serena Vilijams (85.), Bijonse (76.) i Rijana (68.).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.