Poboljšajte cirkulaciju uz pomoć LEKOVITIH BILJAKA - biljni napici i obloge ublažiće problem

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Nov.2019, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poboljšajte cirkulaciju uz pomoć LEKOVITIH BILJAKA - biljni napici i obloge ublažiće problem

Preporodite se...

Poremećaj zbog kog ne možete zagrejati ruke i noge najčešće nastaje zbog loše cirkulacije krvi koja može biti uzrokovana i ozbiljnim bolestima. Osim terapije koju prepisuje službena medicina, od pomoći može biti i lekovito bilje.

Poremećaj krvne cirkulacije najčešće je posledica neke bolesti ili patološkog stanja, koji nisu uvek bezazleni. To mogu biti nasleđe, stres, starenje, dijabetes, nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << deficit određenih hranljivih materija, poremećaj metabolizma masti, povišen krvni pritisak, debljina, ateroskleroza, problemi s kičmom, upala krvnih žila, trudnoća.

Potrebno je proveriti nivo gvožđa i hemoglobina

Usporen protok krvi može izazvati pad koncentracije, vrtoglavicu, zaboravnost i trnce u rukama i nogama, a ako uz to osoba oseća umor i lupanje srca, trebala bi proveriti nivo gvožđa i hemoglobina jer se možda radi o anemiji. Na kraju, oslabljena cirkulacija može dovesti do stvaranja tromba u venama i izazvati infarkt srca ili moždani udar.

Da bi se utvrdio precizan uzrok poremećaja cirkulacije, neophodno je napraviti laboratorijsku analizu krvi, angiografiju, kolor dopler, magnetnu rezonancu, ultrazvuk ili neke druge testove, u zavisnosti od ostalih simptoma. Kada se postavi dijagnoza, doktor prepisuje terapiju u koju se ponekad uvode i lekovi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, jedne od ozbiljnijih posledica oslabljene cirkulacije. Osim sintetičkih lekova, od velike pomoći mogu biti i biljni napici i obloge koje će ublažiti ovaj problem.

Ruzmarin

U narodnoj medicini ruzmarin se najčešće koristi u obliku napitka i obloga. Vino od ove biljke odlično je sredstvo za ubrzavanje protoka krvi, a priprema se na sledeći način: šaku listova ruzmarina prelijte litrom domaćeg vina, mešavinu ulijte u staklenu bocu i ostavite da stoji sedam dana uz svakodnevno mućkanje.

Osmog dana procedite i popijte jednu manju čašicu (0,3 dl) dnevno pre doručka i ručka. Čaj od ruzmarina može se piti ili pripremati kao oblog: 5 g listića ruzmarina kuvati dva minuta u 1,5 dl vode, pa procediti. Piti ujutro i uveče po jednu šoljicu. Ovim čajem može se namočiti lanena krpa, koja se zatim obmota oko stopala i prekrije suvim toplim peškirom. Drži se pola sata uveče, pre spavanja.

Đumbir

Gingeroli iz đumbira proširuju arterije i tako poboljšavaju cirkulaciju. Ova biljka delotvorno je sredstvo za smanjenje holesterola i triglicerida u krvi, a osim toga ublažava reumatske bolove, zagreva organizam, otklanja grčeve u mišićima i stimuluše funkciju jetre. Čaj se priprema tako što se dve kašičice svežeg ili kašičica suvog đumbira prelije šoljicom prokuvane vode, promeša i pusti da se malo ohladi. Pije se topao napitak, dva puta dnevno.

Hajdučka trava

Ova biljka poboljšava cirkulaciju i ima antitrombocitni učinak. Svež ekstrakt (sok) hajdučke trave odlično je sredstvo protiv proširenih vena, venskog zastoja i pritiska u glavi praćenog bolovima. U slučaju loše cirkulacije uzima se tinktura koja se priprema po starom narodnom receptu: u litru domaće rakije prepečenice staviti 100 g cvetova i listova hajdučke trave. Ostaviti da odstoji osam dana, uz svakodnevno mućkanje. Procediti u čistu bocu i piti tri puta dnevno pre jela po jednu kašičicu.

Beli luk 

Osim što snižava nivo holesterola u krvi i visoki krvni pritisak, sprečava nastanak krvnih ugrušaka (trombova) i razvoj ateroskleroze, beli luk širi krvne žile i zagreva organizam. Kuvan s kiselim povrćem, kao što je paradajz, oslobađa ahoin koji deluje protiv tromboze. Tinktura: očistiti i izgnječiti u drvenoj posudi 350 g belog luka, pa sipati u tamnu staklenu posudu i preliti sa 3 dl alkohola. Dobro zatvoriti i odložiti na hladno i mračno mesto, ali ne u frižider. Posle 10 dana propasirati talog, a zatim tinkturu procediti kroz četvorostruku gazu. Sledeća tri dana tinktura treba biti na istom mestu i pod istim uslovima. Piti tri puta dnevno od pet do 25 kapi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.