Imajte obzira i kada je kraj: Raskid SMS porukom opravdan je samo u ovim situacijama

Izvor: B92, 27.Sep.2023, 10:03

Imajte obzira i kada je kraj: Raskid SMS porukom opravdan je samo u ovim situacijama

Raskid nikada nije lak, bez obzira na to koliko ste vremena proveli s partnerom. Kada dođe kraj, potrebno je da imate poštovanja predma drugoj osobi, a ne da mislite samo na sebe.

Iako je razgovor "licem u lice" najzdraviji način da prekinete vezu, u obzir dolazi i telefonski poziv, ali nikako SMS poruka - osim u nekoliko situacija.

1. Videli ste se samo jednom ili dvaput

Ako tek počnete da izlazite s nekim i osetite da to nikuda ne vodi, ne morate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imati još jedan dejt samo da to kažete. Dr Suzan Troter, trener za ljubavne veze i dejtove, kaže da je tada u redu drugoj osobi poslati jednostavnu i jasnu poruku, poput: 'Hvala na izlasku. Bilo mi je drago da te upoznam, ali ne osećam romantičnu povezanost i želim ti sve najbolje u traženju'.

2. Raskid je zajednički dogovor

Kada su obe osobe jasne oko odluke da raskinu i nastave dalje, sasvim je u redu učiniti to preko SMS-a. "SMS poruka koja objašnjava razloge zašto je veza prekinuta uvek je lakša za one koji znaju da nema povratka na staro i time izbegavaju dramu", navode stručnjaci. Ali čak i ako se obe strane slažu, važno je da poruka bude jasna i direktna, a dodatne informacije mogu da budu zbunjujuće.

3. Zabrinuti ste za svoju sigurnost

Nažalost, neke veze su toksične, a u tim slučajevima tekstualna poruka može pružiti potreban sloj sigurnosti. "U vezama s nepredvidivom ili nasilnom dinamikom, prekid licem u lice može biti štetan za vaše emocionalni i fizički spokoj. Zapamtite, vaše dobro je uvek na prvom mestu", kaže advokatica za razvode Laura Vaser, a poruka bi tada trebalo da bude kratka i jednostavna, poput toga da ne želite nikakav dalji kontakt.

"Ako brinete da bi moglo doći do osvete ili se osećate nesigurno, ostanite u kući prijatelja ili člana porodice ili neka oni ostanu s vama nakon slanja poruke", savetuje ona.

4. Daleko ste jedno od drugog

Ako ne živite blizu i retko se viđate, raskid preko poruke je u redu. "Niko neće putovati stotine kilometara samo da drugoj osobi kaže da je gotovo i da oboje možete dalje živeti svoje živote", kaže Džeri Bruk, autor i stručnjak za veze. Iako može delovati kao da idete lakšim putem, putovanje samo da biste dostavili vesti o prekidu veze može biti nepraktično i skupo, dok ovaj pristup takođe pokazuje poštovanje prema vremenu i resursima druge osobe.

5. Mentalno zdravlje vam je ugroženo

Bilo da ste dugo u vezi ili ste tek na početku, najvažnije je brinuti se o sebi. A kada veza utiče na vaše mentalno zdravlje, možda je vreme da se povučete.

"Kada osećate da je neko prešao granicu, imate svako pravo da učinite što morate kako biste brinuli o sebi", kaže Odri Houp, stručnjakinja za veze. Tada je SMS poruka prihvatljiva, kao i u situacijama kada je teško s partnerom komunicirati o želji za raskidom. Prednost SMS poruke tada, ako je pažljivo sročena je što i ona može biti značajna, a ujedno i potpuno jasna", dodala je za Best Life.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.