Cejlonski cimet za zimu bez bolesti: Mnogo više od običnog začina

Izvor: Lepota i zdravlje, 19.Dec.2023, 10:02

Cejlonski cimet za zimu bez bolesti: Mnogo više od običnog začina

Cejlonski cimet masovno se koristi u kulinarstvu širom sveta, ali on je mnogo više od običnog začina – ima i lekovita svojstva. Cejlonski cimet obiluje hranljivim i lekovitim sastojcima, uključujući vitamine B, A i K, kao i kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, i antioksidanse holin, lutein, likopen i karotene. Zahvaljujući lekovitim sastojcima, cimet nam može pomoći da sprečimo i suzbijemo mnoge zdravstvene tegobe s kojima se suočavamo u zimskom periodu. Cejlonski cimet čuva zdravlje Koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << to lekovita dejstva poseduje cejlonski cimet: 1. Antibakterijski efekat Cinamaldehid, koji se nalazi u cejlonskom cimetu, efikasno pomaže u borbi protiv bakterija i gljivičnih infekcija, kao i u prevenciji bolesti jetre, žučne kese i bolesti respiratornog sistema. Konzumiranjem cimeta smanjuje se loš zadah uzrokovan delovanjem mikroba, jer ima antibakterijski efekat. 2. Antioksidativni efekat Cejlonski cimet sadrži velike količine fenola i flavonoida koji imaju antioksidativni efekat. Oni pomažu u zaštiti tela od štetnih efekata slobodnih radikala. Ovo svojstvo je korisno za održavanje mladosti i lepote kože i za zaštitu tela od preranog starenja. 3. Suzbija upale S obzirom na to da cimet sadrži eterična ulja i antioksidante, pomaže u ublažavanju upale i ima antibakterijsko i antimikrobno dejstvo. Ovaj začin sadrži dragoceni sastojak eugenol koji deluje antiseptički i ublažava bol i grčeve. Cimet sadrži i tanine koji ublažavaju upale i uništavaju bakterije. A to nam je i te kako potrebno u zimskim mesecima kada se borimo s respiratornim infekcijama. 4. Snižava nivo šećera u krvi Cimet sadrži supstance koje povećavaju nivo insulina u krvi. Kada se konzumira, šećer iz krvnih sudova se lakše apsorbuje i ulazi u ćelije, što dovodi do smanjenja nivoa glukoze u krvi. Ovo svojstvo je korisno za predijabetes (metabolički sindrom) i dijabetes tipa 2. Dijabetes tipa 2 karakteriše to što telo nije osetljivo na insulin, a polifenol sadržan u cimetu poboljšava osetljivost na njega. Antioksidansi koji se nalaze u cejlonskom cimetu pozitivno utiču na funkcionisanje pankreasa, koji je odgovoran za proizvodnju insulina. Cimet možete dodavati u hranu ili u čaj (u svaku šolju čaja dodajte osminu kašičice cejlonskog cimeta i dobro promešajte). A ako vas muče grip i prehlade, skuvajte čaj do svežeg korena đumbira, par karanfilića i kašičice cejlonskog cimeta. bhofack2/gettyimages.co.ukThe post Cejlonski cimet za zimu bez bolesti: Mnogo više od običnog začina appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Povezane vesti

Cejlonski cimet za zimu bez bolesti: Mnogo više od običnog začina

Izvor: Piplmetar.rs, 19.Dec.2023

Cejlonski cimet masovno se koristi u kulinarstvu širom sveta, ali on je mnogo više od običnog začina – ima i lekovita svojstva.. Cejlonski cimet obiluje hranljivim i lekovitim sastojcima, uključujući vitamine B, A i K, kao i kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, i antioksidanse holin, lutein,...

Nastavak na Piplmetar.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.