Tadić: Moramo pokazati da smo solidarni

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Moramo pokazati da smo solidarni

Potreban je jasan plan vlade o pomoći i podsticaju kraljevačkoj privredi, rekao je predsednik Srbije

Kraljevo – Boris Tadić, predsednik Republike Srbije, posetio je juče Kraljevo, po drugi put od zemljotresa. Predsednika Tadića su Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva i ministar Milan Marković, inače, koordinator vlade za pomoć Kraljevu obavestili da je takozvana prva, preventivna faza sanacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oštećenih objekata završena. Učinjeno je to utroškom 1,2 miliona crepa i pokrivanjem svih oštećenih kuća i već je u toku procena štete, odnosno uskoro će se krenuti sa rušenjem onih kuća koje se ne mogu popraviti da bi na tim lokacijama, za dve, tri nedelje počelo podizanje montažnih objekata. Rečeno je, takođe, da su zbrinuti svi oni koji su ostali bez krova nad glavom i da zimu niko neće dočekati, bar bez privremenog smeštaja.

Sada sledi procena štete i ponovljen je apel da opštine i gradovi upute bar po jednog građevinskog stručnjaka u Kraljevo. Ministar Marković je dodao „da će za Kraljevo biti potrebno oko pet stotina montažnih kuća, a da bi se čitav posao sanacije posledica zemljotresa u ovom gradu mogao obaviti tokom 2011. godine”.

Predsednik Tadić se posebno interesovao koliko je još dece van nastave i da li postoji plan za normalizaciju školskog sistema na ovom području imajući u vidu da je nekoliko školskih objekata još van upotrebe. Uz to, zatražio je i dodatne informacije o funkcionisanju zdravstva, budući da je kraljevačka bolnica pretrpela znatna oštećenja.

– Neophodno je da se obezbedi sve što je potrebno da deca idu u školu. Zadovoljan sam dosadašnjim angažovanjem vlade i Štaba za vanredne situacije, ali ova sledeća faza, posao procene štete, nabavke i podizanja montažnih, odnosno savremenih ekoloških kuća ne sme biti usporena kao i pomoć za popravku javnih, stambenih i porodičnih objekata. Zadovoljan sam i brzom organizacijom zdravstva, ali želim da napomenem da je u Kraljevu oštećeno više od 10.000 porodičnih objekata. Znači, pogođeno je oko 40.000 ljudi i kako su oštećene konstrukcije zgrada, oštećene su i konstrukcije ličnosti. Zato molim medicinske službe, lekarsku komoru da i u tom smislu pomognu ljudima – naglasio je Tadić.

On je govorio i o neophodnosti oporavka privede u gradu koji se nekada ponosio jakom industrijom, a čija je ionako onemoćala ekonomija dodatno pogođena ovom nepogodom.

– Potreban je jasan plan vlade o pomoći i podsticaju kraljevačkoj privredi. Moramo pokazati da smo solidarno i odgovorno društvo i mislim da ovu nevolju, tu posebnu pažnju sada posvećenu Kraljevu, možemo ne samo umanjiti već i preokrenuti u pozitivnom smeru, a možemo imati i pomoć međunarodne zajednice – rekao je Tadić, uz najavu da će za dve, tri nedelje ponovo doći u Kraljevo.

M. Dugalić

objavljeno: 18.11.2010.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Boris Tadić,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Kraljevo već pod krovom

Izvor: Večernje novosti, 17.Nov.2010

Predsednik Republike Boris Tadić u Kraljevu, još jednom posle zemljotresa pozvao na solidarnost. Kuće su mahom pokrivene, ubrzo sledi i gradnja

Nastavak na Večernje novosti...

Tadić: Kraljevo već pod krovom

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 00:19

Želim da čestitam gradonačelniku Simoviću, ministru Markoviću i premijeru Cvetkoviću zbog toga što je plan na nivou Vlade i na nivou ovog grada sproveden u delo. Ono što je takođe važno jeste što je kreiran jedan realan plan koji podrazumeva nekoliko faza. Prva je već završena, a to je pokrivanje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.