Tadić: Kraljevo već pod krovom

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Kraljevo već pod krovom

Želim da čestitam gradonačelniku Simoviću, ministru Markoviću i premijeru Cvetkoviću zbog toga što je plan na nivou Vlade i na nivou ovog grada sproveden u delo. Ono što je takođe važno jeste što je kreiran jedan realan plan koji podrazumeva nekoliko faza. Prva je već završena, a to je pokrivanje svih kuća čime smo uspeli da preduhitrimo kišu koja je, evo, upravo došla.

Ovako je predsednik Republike Srbije Boris Tadić ocenio dosadašnju aktivnost Vlade i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << lokalne samouprave na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Kraljevu posle zemljotresa 3. novembra, kada je predsednik takođe boravio među Kraljevčanima.

- Sada je važno da preduhitrimo sneg, i da što pre izgradimo objekte u kojima će ljudi moći da žive čitav jedan vek - naglasio je predsednik Tadić. - Za to je, kako smo na ovom štabu danas i konstatovali, potrebno da građevinske komisije što pre završe svoj posao i utvrde stepen oštećenja, jer je to najvažniji posao. Da bismo dobili trku s vremenom, najurgentnije je da u Kraljevo dođu mnogi inženjeri sa potrebnom licencom, a treba ih verovatno nekoliko desetina.

Izražavajući zadovoljstvo zbog brzine i dobre organizacije rada, kako je rekao, predsednik Tadić je nagovestio i dalji redosled poteza u zemljotresom porušenom Kraljevu i okolini.

- Ono što sledi jeste gradnja, posao sanacije i to se već priprema. Kao što su do sada kuće veoma brzo pokrivene crepom, potrebno je sada, u istom tom ritmu, za prioritetne porodice obezbediti hitnu gradnju 500 montažnih, ekoloških kuća od drveta, što znači da je ovog trenutka potrebno otvoriti konkurs za nabavku - ocenio je predsednik Tadić.

Saslušavši izveštaje o stanju u školstvu, zdravstvu, pravosuđu i drugim javnim službama, predsednik Tadić je naglasio da je i za njih neophodno obezbediti sve što je potrebno.

- A, i tu postavljamo prioritet - naglasio je Tadić. - To su deca koja treba što pre da budu raspoređena u škole u kojima je moguće raditi. Tu je i Zdravstveni centar „Studenica“, čijim sam izveštajem veoma zadovoljan, da je preduzeto sve što je trebalo da počnu da funkcionišu operacioni blokovi i da se razvije patronažna služba.

Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao je u sredu na inspekcijske službe da uspostave maksimalan nadzor tokom obnove u Kraljevu kako se ne bi desilo da neko iskoristi nevolju koja je zadesila stanovnike tog grada usled razornog zemljotesa.

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije u Kraljevu u sredu su, u prisustvu koordinatora Milana Markovića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, obavestili predsednika Republike da je do sada pregledano 10.800 oštećenih objekata, od kojih 1.479, uglavnom porodičnih kuća i stambenih zgrada - nije više za upotrebu.

Zbog toga je Štab još jednom apelovao na sve lokalne samouprave u Srbiji da hitno pošalju sve svoje raspoložive stručnjake za procenu štete.

Rusija će pomoći

Kraljevo je u sredu posetio i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Konuzin, koji je obišao urušene objekte u centru grada i susreo se sa zamenikom gradonačelnika Vukmanom Rakočevićem.

- Naša današnja poseta ima za cilj da se na terenu uverimo u situaciju i o tome izvestimo Ministarstvo za vanredne situacije u Moskvi. Na osnovu našeg izveštaja, Rusija će najhitnije uputiti pomoć za otklanjanje posledica zemljotresa. Kraljevčani nisu sami u ovoj nevolji i mi ćemo se potruditi da im pomognemo baš kao što smo to učinili i prilikom zemljotresa u Indoneziji i Kini - rekao je Konuzin. (G. Ć.)



Na "raspustu" još trećina


Posle dvonedeljnog prinudnog raspusta, početkom ove nedelje na nastavu je krenulo oko pet hiljada osnovaca u 12 seoskih i jednoj gradskoj osnovnoj školi, a njima bi u četvrtak trebalo da se pridruži još toliko učenika iz sedam osnovnih škola u gradu, i učenici dve srednje škole.

Drugostepena građevinska komisija procenila je da nastava može da počne i u osnovnim školama „Svetozar Marković“, „Četvrti kraljevački bataljon“, „Braća Vilotijević“, „Sveti Sava“, „Čibukovački partizani“, „Jovan Kursula“, Školi za obrazovanje dece ometene u razvoju, a od srednjih - u Umetničkoj i Mašinsko-tehničkoj školi.

- Bezbednost je na prvom mestu i zato smo dosad čekali izveštaje stručnih komisija, mada i u školama u kojima je nastava već počela postoje oštećenja koja će se otklanjati u hodu. Najvažnije je, ipak, da nije poremećena statika, i da su te školske zgrada bezbedne - rekao je ministar prosvete Žarko Obradović koji je u sredu obišao nekoliko škola.

Od ukupno 16.662 đaka, od četvrtka bi na nastavu trebalo da krene 9.974 osnovaca i srednjoškolaca, što je gotovo dve trećine ukupnog broja.

D. Stojić
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Boris Tadić,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.