KV: Zabeleženi novi slabiji potresi

Izvor: B92, Tanjug, Fonet, 19.Nov.2010, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KV: Zabeleženi novi slabiji potresi

Beograd -- Aparati Republičkog seizmološkog zavoda registrovali su tokom noći u regionu Kraljeva slabiji zemljotres magnitude 3,2 po Rihteru.

Potres se dogodio 57 minuta posle ponoći, a kako se navodi, zemljotres ovog intenziteta ne bi trebalo da izazove oštećenja na objektima.

Takođe, rano jutros i u regionu Kopaonika registrovana su dva slabija zemljotresa magnitude 2,9 i 2,2 po Rihteru.

Novi potres uzdrmao je stanovnike Kraljeva. Za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada se ne zna da li je i koliku štetu izazvao potres jačine 3,2 po Rihteru, ali je sigurno da je dodatno oštetio one objekte koji su već pretrpeli ozbiljna oštećenja u zemljotresu koji je pogodio Kraljevo i okolinu 3. novembra.

Uznemirenje građana je očekivano ako se ima u vidu da je u proteklih 15 dana u regionu Kraljeva registrovano oko 370 potresa.

U Kraljevu drugostepene komisije nastavljaju da procenjuju bezbednost objekata koje je prvostepena komisija proglasila za nebezbedne.

Drugostepena komisija ocenila je da za sada 86 objekata treba srušiti, jer imaju oštećenja koja se ne mogu sanirati.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva Ljubiše Simovića, počele su da pristižu građevinske komisije iz svih delova Srbije.

"Naš apel je urodio plodom i verujem da ćemo do ponedeljka imati neophodnih stotinjak komisija", rekao je Simović.

Podsetimo, razorni zemljotres jačine 5,4 po Rihterovoj skali, pogodio je Kraljevo i okolinu u noći između 2. i 3. novembra. Poginulo je dvoje ljudi, a pričinjena je velika materijalna šteta. Formirane su komisije za procenu bezbednosti objekata za dalju upotrebu, kojima je prijavljeno više od 10.000 objekata. Do skoro, ni škole u Kraljevu i okolini nisu radile, a tom regionu neprestano stiže pomoć u građevinskom materijalu, novcu i drugim oblicima. I premijer i predsednik Srbije obećali su da Kraljevčani koji su ostali bez krova nad glavom zimu neće dočekati na ulici.

Dinkić: Moguće oslobađanje od PDV za ugrožene

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je mogućnost da ugrožena preduzeća u Kraljevu budu oslobođena od plaćanja PDV-a .

On je izjavio, danas prilikom posete Kraljevu, da na privrednim objektima nije bilo većih oštećenja od zemljotresa

On je najavio da će Vlada Srbije i lokalna samouparava pomoći da privreda u tom gradu oživi tako što će investitorima koji bi zaposlili veliki broj ljudi besplatno biti ustupljeno zemljište.

On je kazao da kraljevačkim kompanijama koje su oštećene u zemljotresu treba da budu omogućeni popusti prilikom vraćanja kredita, ali je naglasio da "treba ići od slučaja do slučaja, i tamo gde nema oštećenja zemljotres ne sme da bude izgovor za loše poslovanje".

Kraljevo dobro funkcioniše

Kraljevo i sve nadležne službe dobro funkcionišu posle zemljotresa koji se dogodio 3. novembra, ocenila je predsednica Skupštine Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je rekla da se uverila da solidarnost u tom gradu postoji i da oštećeni građani nisu prepušteni sami sebi.

Ona se danas u Kraljevu sastala sa gradonačelnikom Kraljeva Ljubišom Simovićem, predsednikom Skupštine grada Milomirom Šljivićem i sa direktorima zdravstvenih ustanova.

Ona je dodala da se kao lekar interesovala za funkcionisanje zdravstvenih ustanova, kao i za parametre zdravlja građana, kao i da je konstatovala da su "javno, mentalno i fizičko zdravlje, kao da nije bilo zemljotresa".

Đukić - Dejanovićeva je napomenula da poslanici Skupštine Srbije na različite načine pomažu Kraljevu nakon zemljotresa, kao i da su svi jedinstveno prihvatili dogovor da izdvoje jednodnevno primanje od 5.000 dinara, što je realizovano.

Đukić - Dejanovićeva je direktorima zdravstvenih ustanova uručila 155 paketa pelena u vrednosti 200.000 dinara, a predstavnici kompanije "Beohemija" 3,5 tona sredstava za higijenu.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo slabiji potres u regionu Kopaonika

Izvor: Blic, 19.Nov.2010

Aparati Republičkog seizmološkog zavoda ponovo su jutros u regionu Kopaonika registrovali slabiji zemljotres magnitude 2,2 po Rihteru. ..Kako je objavljeno na sajtu Zavoda, potres se dogodio u 06 časova i 13 minuta...Ranije je javljeno da je u 4 časa i 27 minuta u regionu Kopaonika registrovan slabiji...

Nastavak na Blic...

Slabiji potres u regionu Kopaonika

Izvor: Studio B, 19.Nov.2010

Aparati Republičkog seizmološkog zavoda ponovo su jutros u regionu Kopaonika registrovali slabiji zemljotres magnitude 2,2 po Rihteru. ..Kako je objavljeno na sajtu Zavoda, potres se dogodio u 06 časova i 13 minuta...Ranije je javljeno da je u 04 časa i 27 minuta u regionu Kopaonika registrovan slabiji...

Nastavak na Studio B...

Zabeleženi slabiji potresi

Izvor: Šumadija Press, 19.Nov.2010

Aparati Republičkog seizmološkog zavoda registrovali su tokom noći u regionu Kraljeva slabiji zemljotres magnitude 3,2 po Rihteru.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.