Izvor: eKlinika.rs, 20.Mar.2024, 09:45

Zašto je važno da se što ranije prepoznaju metabolički poremećaji i kako razlikovati urođene od stečenih

Metabolički poremećaji spadaju u retke bolesti, ali zbir obolelih predstavlja značajan deo patologije sa kojom se lekari susreću pre svega u dečjem uzrastu. U Evropi smo prepoznatljivi kao zemlja sa dobrim rezultatima u njihovoj dijagnostici, a na planu lečenja je u poslednjih nekoliko godina postignut ogroman napredak.
Šta je metabolizam? Metabolizam kao jedinstveni pojam često se vezuje samo za višak kilograma, uz dosta površnih floskula („ubrzavanje“ i slično). Doc. dr Adrijan Sarajlija, specijalista pedijatrije i kliničke genetike iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ na početku razgovora za eKlinika portal odgovara na pitanje: kako na najjednostavniji...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.