Izvor: eKlinika.rs, 16.Apr.2021, 12:31

Treća doza Pfizer vakcine verovatno će biti potrebna u roku od 12 meseci, saopštila kompanija

Generalni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla izjavio je da će ljudima „verovatno“ trebati i treća doza covid 19 Pfizer vakcine u roku od 6 do 12 meseci od vakcinacije, kao i da bi moglo da bude potrebno godišnje vakcinisanje protiv korona virusa.
Novi sojevi igraju „ključnu ulogu“ – Moramo da vidimo kakav bi bio redosled i koliko često to treba da radimo. Najverovatniji scenario >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << je da će postojati potreba i za trećom dozom, negde između šest i 12 meseci, a potom će se vršiti godišnja revakcinacija, ali, sve to treba dodatno potvrditi – rekao je Bourla u intervjuu za CNBC i naglasio da će novi sojevi SARS-CoV-2 igrati „ključnu ulogu“ u procesu vakcinacije, kao i da je veoma važno suzbiti skup ljudi koji mogu da budu podložni virusu.
Ne zna se koliko traje zaštita Istraživači trenutno ne znaju koliko dugo vakcine pružaju zaštitu od korona virusa. Kompanija Pfizer je početkom ovog meseca objavila studiju u kojoj se navodi da je njihova vakcina efikasnija u zaštiti od korona virusa više od 91 procenta, a više od 95 procenata je efikasna protiv teških slučajeva covid 19, i to do 6 meseci nakon druge doze. Ali, naučnici se ograđuju i kažu da je potrebno više podataka kako bi se utvrdilo da li zaštita traje nakon šest meseci.
Novi sojevi oslabljuju imunitet David Kessler, šef tima za reakciju na covid 19 vakcina američkog predsednika Joe Bidena, upozorio je u juče  kongresni odbor da Amerikanci treba da očekuju primanje dodatne zaštite u cilju odbrane od novih sojeva  korona virusa.
U ovom trenutku ne znamo sve. Proučavamo trajnost odgovora antitela. On izgleda snažno, ali se pomalo smanjuje i bez sumnje ga nove mutacije oslabljuju. Samo u svrhu planiranja, mislim da bismo trebali da očekujemo da ćemo možda morati da pojačamo zaštitu – izjavio je Kessler.
Sporna cena vakcine Generalni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla juče je branio i cenu vakcine svoje kompanije, rekavši da oni „spašavaju živote i da neće biti prodati siromašnim zemljama radi zarade„.
– Vakcine su veoma skupe. One spašavaju ljudske živote, dozvoljavaju da se ekonomije ponovo otvore, a mi ih prodajemo po ceni obroka – rekao je Bourla u intervjuima za nekoliko evropskih novinskih kuća.
Prema podacima, koje je pre nekoliko meseci objavio član belgijske vlade, Pfizer covid 19 vakcina je najskuplja u Evropskoj uniji, kao i vakcina Moderna. Bugarski premijer Bojko Borisov objasnio je ranije ove nedelje da cena vakcine raste kako se pregovara o prodaji. Kako je rekao, košta čak 19,50 evra (23 dolara), u odnosu na prethodnu cenu od 12 evra. Te cene su u oštroj suprotnosti sa vakcinom koju je proizveo britansko-švedski proizvođač lekova AstraZeneca, koji je obećao da neće zarađivati od svog proizvoda tokom pandemije i prodao ga je EU za manje od 2  evra po jedinici.
Radi se na novoj formuli za čuvanje na normalnoj temperaturi U svojim izjavam Bourla nije potvrdio cenu Pfizer vakcine, ali je priznao da je prodata po višoj ceni razvijenim zemljama, poput onih u EU ili Sjedinjenim Američkim Državama.
U zemljama sa srednjim prihodima prodajemo ih za upola niže cene. U siromašnijim zemljama, uključujući i Afriku, prodajemo je po ceni koliko košta izrada – rekao je prvi čovek Pfizera..
Vakcina Pfizer, koju je razvila američka kompanija, u partnerstvu sa nemačkom firmom BioNTech, trenutno igra vodeću ulogu u američkoj i evropskim kampanjama vakcinacije. Farmaceutski gigant objavio je u februaru da testira treću dozu svoje vakcine kako bi se bolje borio protiv novih verzija, a Bourla je rekao da kompanija radi na novoj formuli koja će omogućiti da se vakcina čuva 4 do 6 meseci na normalnoj temperaturi, a ne na trenutno potrebnih minus 70 stepeni Celzijusa ili niže. 
Članak Treća doza Pfizer vakcine verovatno će biti potrebna u roku od 12 meseci, saopštila kompanija se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.