Sjedinjene Države spremaju se za mogućnost imunizacije dodatnom dozom vakcine

Izvor: VOA, 15.Apr.2021, 22:27

Sjedinjene Države spremaju se za mogućnost imunizacije dodatnom dozom vakcine

Sjedinjene Države pripremaju se za mogućnost da građani prime dodatnu dozu vakcine protiv Kovida 19 u periodu između devet do dvanaest meseci pošto su prvobitno vakcinisani, izjavio je Dejvid Kesler – jedan od članova tima za borbu protiv koronavirusa u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena. “Dok se proučava trajanje imuniteta nakon vakcinacije – dodatne doze mogle bi biti potrebne. Oni koji su najranjiviji bili bi prvi vakcinisani”, rekao je Kesler na sastanku kongresnog odbora. U međuvremenu, Albert Burla izvršni direktor farmaceutske kompanije “Fajzer” rekao je da će građanima najverovatnije biti potrebna dodatna doza vakcine protiv Kovida 19 u narednih 12 meseci i da bi moglo biti potrebe da jednom godišnje budu vakcinisani, izvestila je televizija Si-En-Bi-Si – objavivši njegov komentar zabeležen 1. aprila. Raspoloživi podaci ukazuju da vakcine kompanija “Moderna” i “Fajzer-Bajontek” obezbeđuju imunitet najmanje šest meseci od imunizacije. Nije, međutim, poznato koliko dugo taj perod traje nakon isteka pola godine. Zdravstveni stručnjaci su ukazali da bi, čak i ukoliko period imuniteta nakon imunizacije traje duži vremenski period po isteku pola godine, pojava novih sojeva koronavirusa mogla bi inicirati potrebu za redovnim vakcinacijama koje su slične godišnjim imunizacijama protiv gripa. Ranije tokom meseca “Fajzer” i “Bajontek” objavili su da efikasnost vakcine protiv Kovida 19 koju proizvode iznosi 91 odsto – kao i da podaci probnih kliničkih istraživanja ukazuju da je više od 12.000 vakcinisanih građana razvilo imunitet u trajanju od najmanje šest meseci.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Najverovatnije potrebna i treća doza Fajzer vakcine

Izvor: Radio 021, 15.Apr.2021

Direktor kompanije Fajzer Albert Burla saopštio je danas da je "najverovatnije" potrebna i treća doza vakcine, 12 meseci nakon revakcinacije...On je, takođe, rekao da će biti neophodno jednom godišnje primiti vakcinu protiv koronavirusa..."Moramo da vidimo kakav bi bio redosled i koliko često treba...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.