Izvor: eKlinika.rs, 17.Feb.2024, 10:02

Može li konzumiranje čokolade ujutru pomoći u sagorevanju masti

Konzumiranje čokolade ujutru može pomoći u sagorevanju telesne masti i smanjenju nivoa šećera u krvi kod žena u postmenopauzi, navodi se u novoj studiji. Iako ovi rezultati zvuče uzbudljivo i primamljivo za ljubitelje čokolade, trebalo bi ih uzeti sa rezervom jer je veličina uzorka bila veoma mala.
Nova studija o konzumiranju čokolade ujutro Istraživači su otkrili da vreme konzumiranja čokolade igra ulogu u kontroli težine. Uzorak od 19 žena u postmenopauzi >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << učestvovao je u ispitivanju i kod onih koje su jele mlečnu čokoladu svakog jutra nije zabeleženo povećanje telesne težine. Umesto toga, imale su smanjenu želju za slatkišima i manji unos energije. U međuvremenu, one kojima je rečeno da jedu čokoladu uveče imale su bolji ritam sna i manji apetit.
Čokolada je hrana koja je povezana i sa pozitivnim i sa negativnim zdravstvenim ishodima. Dok se većina studija fokusira na to kako vrsta i količina konzumirane čokolade može uticati na nečije zdravlje, novi dokazi sugerišu da bi tajming konzumiranja hrane mogao biti značajniji od izbora u ishrani. Nedavna istraživanja pokazala su da je konzumiranje mlečnih proizvoda kao užine posle večere povezano sa smanjenim rizikom od rane smrti, ali se ovo ne odnosi na grickalice konzumirane tokom nekog drugog perioda u toku dana.
– Koga ne interesuje istraživanje koje kaže da je čokolada za nas dobra? Ali ne treba se previše uzbuđivati pre vremena – kaže Melissa Azzaro, registrovana dijetetičarka u Nju Hempširu. Ona ističe da su učesnice nove studije svakodnevno konzumirale 100 grama čokolade, što je ekvivalentno 48 grama šećera.
– To je skoro celodnevna količina za one koji dnevno unose 2.000 kalorija i žele unos dodatih šećera da zadrže ispod 10 odsto. Za sve one koji se bore sa predijabetesom i dijabetesom, dodavanje ovolike količine šećera samo doliva ulje na vatru – upozorava Azzaro.
Kako čokolada može biti korisna za naše zdravlje Mlečna čokolada prvenstveno se pravi od kakao praha, mleka, šećera, a ponekad i kakao putera. Sastojci mogu uključivati dodatke kao što su orašasti plodovi i alternative za šećer kao što je stevija. Visok sadržaj šećera u mlečnoj čokoladi može povećati rizik od karijesa i gojaznosti. Mlečna čokolada takođe može da ima niže nivoe antioksidanata jer sadrži manje kakaoa od tamne čokolade.
Prethodni podaci pokazali su da je konzumiranje kakaoa povezano sa različitim zdravstvenim prednostima:
potpomaže zdrav krvni pritisak poboljšanjem nivoa azot oksida smanjuje rizik od kardiovaskularnih događaja pomaže u poboljšanju mentalne performanse Kakao flavonoidi takođe mogu biti od koristi onima sa dijabetesom tipa 2, jer se pokazalo da ovaj sastojak pojačava lučenje insulina, poboljšava insulinsku osetljivost i smanjuje upalna oštećenja povezana sa ovom bolešću.
Istraživači u ovoj studiji primetili su da je nivo kortizola, takođe poznat kao „hormon stresa”, bio niži kada su učesnici jeli čokoladu ujutru, a ne uveče. Niži nivoi kortizola povezani su sa nižim apetitom koji se dovodi u vezu sa stresom, što verovatno objašnjava zašto su učesnici manje žudeli za slatkišima nakon što su jeli čokoladu.
Da li svi treba da jedu mlečnu čokoladu ujutru Iako je konzumiranje mlečne čokolade svaki dan u ovoj studiji pokazalo pozitivan ishod, rezultati su zasnovani na maloj veličini uzorka i samo jednoj podgrupi ljudi.
Uključivanje čokolade u nečiju rutinu doručka može da bude privlačno, ali Azzaro upozorava na rizik od dodavanja čokolade u ishranu bez uzimanja u obzir druge zdrave hrane.
– Zadržite unos na razumnoj veličini porcije, na primer 30 grama, ako ne želite da povećate obim svog struka ili da izbacite druge hranljive materije u ishrani – upozorava ona.
Lauren Harris-Pincus, dijetetičarka iz Nju Džersija slaže se s tim da treba da se vodi računa o konzumiranju čokolade.
– Unošenje 30 odsto dnevnih kalorija iz čokolade nije idealno jer istiskuje preko potrebne hranljive materije iz širokog spektra namirnica. Čak i ako se ne dobija na težini, to nije poželjna ili održiva strategija na duži rok – kaže ona.
Harris-Pincus dodaje da je „malo čokolade kao dela opšte zdrave ishrane” možda i dalje najbolji način da uživamo u ovoj poslastici uz održavanje zdrave ravnoteže nivoa kalorija i hranljivih materija.
Kako uživati u čokoladi u okviru zdrave ishrane Lainey Younkin, dijetetičarka specijalizovana za mršavljenje iz Bostona, preporučuje uvođenje kakao praha u svakodnevnu ishranu umesto mlečne čokolade. On može da se doda u smutije ili ovsene pahuljice.
– Kakao nema šećera, ali isporučuje moćne polifenole, epikatehin i katehin, koji dovode do pozitivnih promena u crevima. Pokazalo se i da epikatehini i katehini povećavaju sagorevanje masti i suzbijaju apetit.
Alternativno, šaku čokoladnih čipsa možemo da umešamo u grčki jogurt ili da ih pojedemo same posle večere što će nam pomoći da zadovoljimo žudnju za slatkim, kaže Younkin.
Članak Može li konzumiranje čokolade ujutru pomoći u sagorevanju masti se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.