Izvor: eKlinika.rs, 25.Jan.2024, 09:46

Kupine, borovnice… Koje bobičasto voće ima najviše vitamina C?

Bobičasto voće ima brojne koristi za zdravlje, pre svega u sadržaju vitamina i minerala, ali i drugih hranljivih materija neophodnih za dobar imunitet i borbu protiv bolesti. Jedna od njegovih najvećih prednosti je to što nakon odmrzavanja zadržava većinu korisnih svojstava, iako stručnjaci preporučuju konzumaciju u svežem stanju.
Bobičasto voće: Koji je najjači adut bobica u borbi za naše bolje zdravlje Prednosti bobičastog voća za zdravlje od davnina su poznate. Tako >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << se brojne sorte i kao divlje i kao domaće rado konzumiraju i danas. Cenjene su i kao dodatak ishrani i kao baza za brojne dijetetske preparate. Kvalitete bobica sagledali su još drevni narodi, pre svega u niskom sadržaju šećera i obilju vitamina, kome je pripisivan brži oporavka od prehlada. Kasnija istraživanja preciznije su odredila i najjači adut bobičastog voća – antioksidantno dejstvo, odnosno obilje antioksidanata.
To u razgovoru za eKlinika portal potvrđuje i čuveni gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić, koji na njemu svojstven način na početku poručuje: ko jede bobice, bez dileme radi pravu stvar za svoje zdravlje. One, kaže profesor, nisu samo pune jakih antioksidanata, već su i odličan laksativ.

Zašto su antioksidanti toliko važni, a bobičasto voće ih ima u kapitalnim količinama? U bobičasto voće (crvene, plave i ljubičaste bobice) spada veliki broj vrsta. Kod nas su najzastupljenije kupine, jagode, maline, borovnice, ribizle, trešnje, dud, višnje, šipak, trnjine, kleka… Novije kulture koje su takođe sve prisutnije na tržištu i u jelovniku zbog zdravijih trendova ishrane jesu aronija, brusnica, godži bobice… No, naglašava profesor Perišić, ukoliko nismo u mogućnosti, nije obavezno da se okrećemo nekim modernim ili egzotičnim sortama. I one naše na koje smo navikli su prava riznica:
– U jednoj manjoj porciji (čaši) kupina nalazi se količina vitamina C koja je potrebna odraslim osobama za dva dana. Ima ga više nego u pomorandžama. Vitamin C je jedna od najsnažnijih antioksidantnih supstanci sa funkcijom uništavanja štetnih prooksidantnih materija, koje svakodnevno unosimo u organizam na različite načine. Tu je i veza sa laksativnim dejstvom kupina. Što se kraće stolica zadržava u crevima nakon procesa varenja, manji je i kontakt sa potencijalno kancerogenim materijama u njima. Antioksidanti su, a to je dobro poznato, najveći borci protiv kancerogenih mutacija ćelija i malignih procesa u organizmu, posebno u slučaju karcinoma debelog creva, pluća i jednjaka – navodi profesor.
Šta za bobičasto voće znači obilje flavonoida i kako ga je najbolje uneti, sirovo, kao celo voće ili ceđeno? Pored toga što sadrže minimum šećera a ne sadrže masnoće, bobice se većinski sastoje od vode. U njihovom sastavu su i dijetalna biljna vlakna, veliki broj minerala i drugih važnih vitamina. Profesor dr Perišić naglašava da antioksidantna i antikancerogena svojstva nisu i jedina – bobice deluju i antimikrobno, antiupalno i citotoksično, i dodaje:
– Ako se u obzir uzmu sve osobenosti bobica, može se reći da su uz kupine vrlo visoko pozicionirane i borovnice. Postoje male razlike u sastavu i korisnim materijama između domaćih i divljih, ali je suština ista. Sa 20, najviše 30 grama dnevno borovnica, napravićemo „udar“ na patogene i imati dobar imunski odgovor. Kupine, borovnice i druge bobice ovu moć duguju antocijaninima, materijama poznatim kao flavonoidi. Preporučujem da se jedu u sirovom stanju, kao celo voće, da ne bude ceđeno, ne ni u šejkovima ili drugim napicima. Pre jela ih treba dobro oprati i eliminisati potencijalne toksine sa opne. Najčešće su ove nečistoće u vidu prašine, koju treba ukloniti.
Zašto je važan uravnotežen i umeren unos voća i za decu i za odrasle Bobičasto voće je puno i beta-karotena, provitamina vitamina A. Neophodan nam je za dobar vid i zdravlje očiju, pa je to još jedan razlog zašto bi i deca i odrasli trebalo da jedu bobice. Na pitanje koliko je, na primer, kupina dovoljno pojesti dnevno da ne izazovemo negativne reakcije a da ipak iskoristimo sve minerale i vitamine, profesor Perišić odgovara:
I desetak će biti dovoljno. Ali, moramo da imamo raznovrstan unos. Ne treba svaki dan jesti isto voće, pa ni bobičasto. Neće nam se ništa loše desiti ako je i tako, ali može da dođe do dijareje i dehidratacije. Nema potrebe da se to radi. Takođe, ako nakon konzumacije veće količine ljubičastih ili crnih bobica primetite izmenjen, tamniji urin a nemate neko drugo zdravstveno stanje, ne brinite. Deci je takođe važno davati bobice, u manjoj količini – dve, tri borovnice, nekoliko kašičica kupina… bez preterivanja. Samo ih dobro operite i ne brinite, neće izazvati stomačne probleme, kolike i slično – ispričao nam je profesor dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.
Članak Kupine, borovnice… Koje bobičasto voće ima najviše vitamina C? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Snižava holesterol i krvni pritisak: Ovo voće smatraju najzdravijim na svetu

Izvor: B92, 25.Jan.2024

Za bolje zdravlje uvek se preporučuje konzumacija voća. U voću se nalaze hranljive materije koje održavaju telo zdravim. Na listi takvog voća nalaze se urme. To je voće čija konzumacija ima brojne prednosti za organizam...Mnogi ljudi koriste urme kao zamenu za šećer. Konzumiranje ovog voća,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.