Destigmatizovati bolesne od Alchajmera

Izvor: B92, 21.Sep.2013, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Destigmatizovati bolesne od Alchajmera

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović izjavila je danas da Alchajmerova bolest, i u Srbiji, kao i celom svetu, postaje sve češća i prisutnija i da je zato potrebno raditi na destigmatizaciji tog oboljenja.

"Porodice se često stide osoba koje boluju od Alchajmera i moramo raditi na destigmatizaciji te bolesti. Svi smo mi kandidati za Alchajmera", rekla je Ðukić Dejanović na Svetski dan Alchajmerove bolesti i dodala da se kao sistem loše bavimo demencijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ðukić Dejanović je navela da se na prevenciji Alchajmerove bolesti može mnogo raditi, ali da su znanja o njoj dosta skromna, zbog čega se dugo živelo u zabludi da kada dođe do bolesti ne može ništa više da se uradi.

Ministarka zdravlja je navela da je problem što ne postoji registar obolelih, kojih je neuporedivo više nego što ih se leči u bolničkim uslovima.

"Bolničko lečenje se nikada ne preporučuje jer loše utiče na sam tok bolesti. Jeziva je situacija za obolelu osobu od Alchajmera da se leči u bolnici'', rekla je Ðukić Dejanović na tribini "Svetski dan Alchajmerove bolesti" koja je održana u Domu omladine u okviru "Lili festivala zdravlja".

Prema njenim rečima, procene su da samo u Šumadiji ima oko 20.000 obolelih, a zadatak Instituta za javno zdravlje mora biti da se napravi registar obolelih.

Uz napomenu da je Alchajmerova bolest oboljenje starije životne dobi, Ðukić Dejanović je dodala da je starenje populacije u Srbiji propraćeno povećanjem broj obolelih.

"Mi to, kao sistem, moramo spremno dočekati", rekla je Ðukić Dejanović i dodala da se iz godine u godinu povećava prosečna starost stanovništva i da je, prema popisu iz 2011. godine, više od 1,25 miliona građana Srbije starije od 65 godina.

Ona je naglasila i da su siromaštvo i mentalne bolesti najrasprostranjenije među starijim stanovništvom, kao i da svako drugo staro lice živi u staračkom domaćinstvu.

Alchajmerova bolest i ostali oblici demencije, rekla je Ðukić Dejanović, pripadaju grupi mentalnih bolesti i može se raditi na ranom dijagnostikovanju bolesti i na primeni nefarmakoloških lekova i farmakoloških lekova, kada se bolest dogodi kako bi kvalitet života obolelih i njihovih porodica bio bolji.

Oboljenje se, kako je dodala, očekuje kod 50 odsto starijih od 90 godina, a taj procenat opada posle stote godine života.

Do danas, podvukla je ministarka zdravlja, nije otkriven lek za Alchajmerovu bolest, ali postoje lekovi i postupci kojima ona može da se uspori ili zaustai zbog čega je rano dijagnostikovanje od izuzetnog značaja.

"Bolest ostaje dugo neprepoznata i često ne bude dugo lečena", rekla je Ðukić Dejanović i navela da treba promeniti odnos i porodica i lekara prema bolesti.

Ona je napomenula da institucije za javno zdravlje imaju ogromnu ulogu u vaspitno-obrazovnom radu i širenju znanja o Alchajmerovoj bolesti, kao i da je pomoć psihijatra neophodna jer se za bolest često ne postavlja rana dijagnoza.

Foto: freedigitalphotos.net/stockimages

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.