Broj spermatozoida vrtoglavo pada, ljudima preti izumiranje

Izvor: N1 televizija, 26.Jul.2017, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj spermatozoida vrtoglavo pada, ljudima preti izumiranje

Ljudskoj vrsti preti izumiranje ukoliko broj spermatozoida kod muškaraca nastavi da opada po trenutnim stopama, upozoravaju medicinski stručnjaci.

Tim izraelskih istraživača sakupio je rezultate gotovo 200 naučnih studija, sprovedenih u periodu između 1973. i 2011. godine, a koji govore da se broj spermatozoida kod muškaraca u Severnoj Americi, Evropi, Australiji i Novom Zelandu, prepolovio za manje od 40 godina, prenosi BBC.

Vođa tima, dr Hagai Levin kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je jako zabriut u vezi sa prognozama za budućnost. On je za BBC izjavio da ukoliko se ovakav trend nastavi, ljudskoj vrsti preti izumiranje.

“Ukoliko ne promenimo način na koji živimo, životnu sredinu i hemikalije kojima smo izloženi, vrlo sam zabrinut šta će nam se dogoditi u budućnosti. Na kraju možemo imati problem sa reprodukcijom uopšte, a možda i sa izumiranjem ljudske vrste”, upozorava Levin.

S druge strane, značajan pad broja spematozoida nije zabeležen kod muškaraca u Južnoj Americi, Aziji i Africi, ali istraživači ističu da je nedovoljno studija sprovedeno na pomenutim kontinentima.

Levin je zabrinut da bi i na tim mestima u budućnosti moglo da dođe do pada broja spermatozoida kod muškaraca.

Naučnici koji nisu učestvovali u studiji, međutim, upozoravaju da je prerano donositi tako dramatične zaključke.

Profesor Alan Pejsi sa Univerziteta u Šefildu ističe da iako nove studije smanjuju mogućnost greške, ne uklanjaju ih u potpunosti, te da zato treba biti oprezan u tumačenju rezultata.

“Ipak, ovo istraživanje predstavlja korak napred u vidljivosti podataka koji bi nam na kraju omogućili da definišemo bolje metode kako bismo istražili ovaj problem”, rekao je Pejsi.

Ne postoje jasni razlozi za tako drastičan pad broja spermatozoida kod muškaraca, ali ga naučnici dovede u vezu sa izloženošću hemikalijama u pesticidima i plastici, gojaznošću, pušenju, stresu, načinu ishrane, pa čak i sa gledanjem previše televizije.

Levin poručuje da je zato neophodno da se hitno utvrdi zašto dolazi do pada u broju spermatozoida, i pronađe način da se ovakav trend preokrene.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.