Saobraćajne kamere snimaju bahate pešake

Izvor: Njuz.net, 16.Jun.2011, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saobraćajne kamere snimaju bahate pešake

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeSaobraćajne kamere ubuduće će sankcionisati ovakve prekršaje

BEOGRAD, 16. jun 2011, (Njuz) - U Beogradu od ponedeljka počinje korišćenje video opreme za dokazivanje prekršaja pešaka u saobraćaju, pomoću koje će se procesuirati prelazak na crveno svetlo, kao i prelazak ulice van pešačkog prelaza. Fotografija lica koja čine ove prekršaje sistemom foto-robota će se automatski uporediti sa bazom fotografija slikanih za nove lične karte i pasoše, a tačnost prepoznavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << osobe sa slike je veća od 99 odsto zahvaljujući kamerama visoke rezolucije.
Na ulicama prestonice instalirano je 60 ovakvih specijalnih kamera na najvećim raskrsnicama, pa će pešaci ubuduće morati da povedu računa o prelasku ulice dok je upaljen crveni čovečuljak, kao i na prelaženje ulice na mestu koje za to nije predviđeno.
Prema rečima Dragoslava Savića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, pešacima koje kamere snime stići će prijava sa fotografijom prekršaja i na osnovu toga će biti kažnjeni.
Savić najavljuje da će se kazne kretati od 15.000 do 30.000 dinara za građane, dok će pravna lica za kršenje saobraćajnih propisa morati da izbroje od 100.000, a penali mogu da idu čak i do 800.000 dinara.
- Po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, fotografija će se tretirati isto kao da je prekršioca u saobraćaju video policajac – kaže Savić - Ona će na sudu biti verodostojan dokaz o načinjenom prekršaju, ali na sudiji je da li će je, kao takvu, i prihvatiti. Osim novčane kazne, koja za prelazak ulice na crveno može da ide i do 125.000 dinara, pešaci će dobijati i kaznene poene. Konkretno za prelazak na crveno dobija se 15 poena, dok prelazak van pešačkog prelaza sa sobom nosi 20 kaznenih poena. Kada bahati pešak nakupi 100 kaznenih poena, oduzima mu se dozvola za pešačenje, a preti mu i kazna od dve nedelje kućnog pritvora.
Na fotografiji koju snimi red lajt kamera jasno će se videti lokacija, vreme i lice pešaka. Slika prekršaja kao i zumirana slika slica se šalje u komandni centar MUP Srbije koji je kompjuterima povezan sa svim kamerama u gradu. Zajedno sa video-zapisom, slikom, policija piše obrazac o kazni za učinjeni prekršaj i šalje ga na kućnu adresu lica koje je načinilo pešački prekršaj.
- Pešak koji je prekršio pravila, na kućnu adresu će da dobiti poziv sa četiri fotografije – objašnjava Zoran Lazić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije - Kada dobije prijavu imaće osam dana da se javi u policiju i prizna da je napravio prekršaj. Ukoliko se utvrdi da je kamera ipak uhvatila neko drugo lice koje liči na prepoznato lice, dolazi do poništenja postupka.
Lazić napominje da je Saobraćajna policija već došla do saznanja da građani na društvenoj mreži Fejsbuk razmatraju prelazak ulice van dozvoljenog noseći naočari za sunce u kombinaciji sa kačtom ili kapuljačom, što će ubuduće biti strogo zabranjeno.
- Svi pešaci moraće prilikom prelaska ulice da skinu naočari za sunce, kao i bilo šta što imaju na glavi – kaže Lazić i dodaje da su kamere dovoljno kvalitetne tako da policija neće tražiti od građana da tokom prelaska ulice imaju isti izraz lica kao i u dokumentima.
Viktor Marković

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.