Bio je zarobljen u kući koju je zahvatio POŽAR i uspeo da preživi! Nećete verovati GDE se sakrio (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2020, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bio je zarobljen u kući koju je zahvatio POŽAR i uspeo da preživi! Nećete verovati GDE se sakrio (FOTO)

Pronašao utočište!

Dok se požar približavao kući umetnika Stiva Harisona u ruralnoj Australiji, on se svim silama trudio da obrani svoju imovinu uz pomoć vodene pumpe i prskalica. Kada je došao trenutak za evakuaciju, put kojim je trebalo da pobegne bio je u potpunosti u plamenu te ovom 67-godišnjem keramičaru nije preostalo ništa drugo nego da se popne i sakrije u svoju peć dok stihija ne prođe. Nekim čudom, uspeo je da preživi.

- Vatra je bila toliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << velika i toliko brzo se širila da nikako nisam mogao da pobegnem - napisao je Harison na svom blogu.

Srećom, Harison je dan pre nego što je požar zahvatio njegovo imanje napravio vatrostalnu keramičku peć, koja mu je poslužila kao utočište. Suočen sa nedostatkom bilo kojeg drugog rešenja, on se sakrio u njoj, ponevši sa sobom torbu u koju je stavio laptop, hard diskove, aparat za gašenje požara, ćebe i bočicu vode.

Australijanac preživeo požar tako što se sakrio u keramičku peć! pic.twitter.com/kDdcjliGkA

— FikoR (@FikoR87) February 2, 2020

Pokazalo se da je peć, koja zadržava toplotu unutra dok istovremeno sprečava njen prodor spolja, bila spasonosno rešenje.

- Bio sam sakriven pola sata u peći dok vatrena stihija nije prošla. Bio sam prestravljen, sve oko mene bilo je u narandžasto-crvenoj boji - rekao je umetnik australijskoj televizijskoj stanici ABC.

Kada je izašao iz svog skrovišta, njegova kuća još je stajala na mestu, dok su radionice i galerija u kojoj je skladištio svoje keramičarske radove izgoreli do temelja.

Harison je sa suprugom, koja je prethodno evakuisana, živeo na imanju od skoro 3 hektara prethodnih 45 godina. Želeći da živi u samoodrživom domaćinstvu, tokom vremena izgradili su od recikliranog materijala mala postrojenja na solarni pogon i izdržavali se gotovo isključivo od kultura koje su uzgajali na svom imanju.

Njihov dom nalazio se izvan sela Balmoral, u australijskoj državi Novi Južni Vels. Delimično olakšanje u obnovi domaćinstva doneće im novčana pomoć koju će dobiti kao rezultat humanitarne akcije sprovedene na jednoj platformi za prikupljanje sredstava.

Harison, koji očekuje da proces izgradnje svega što je izgubljeno potraje i duže od godinu dana, ovoga puta ne namerava ništa da prepusti slučaju i objekte će izgraditi koristeći metal kao glavni materijal.

Nezapamćen intenzitet požara koji u poslednje vreme kontinuirano pogađaju ovaj kontinent smatra se dokazom rastuće krize zbog klimatskih promena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.