Vojnik povezan sa Vikiliksom sedam meseci u samici

Izvor: S media, 20.Dec.2010, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnik povezan sa "Vikiliksom" sedam meseci u samici

Američki vojnik Bredli Mening (23), koji je optužen da je vebsajtu "Vikiliks" dostavio poverljive dopise američkih diplomata, već sedam meseci boravi u samici jednog američkog vojnog zatvora u veoma teškim uslovima, piše britanski "Independent".

Mening se nalazi u malenoj ćeliji zatvora u gradu Kvantiko, na istoku savezne američke države Virdžinija, u kojem se sprovode najstrože mere >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bezbednosti.

Njegov advokat, potpukovnik Dejvid Kumbes, je rekao da je njegov klijent, koji bi mogao da bude osudjen na čak 52 godine zatvora, još pod prismotrom da bi se sprečilo eventualno samopovredjivanje.

Meningovi prijatelji kažu da na taj način vlasti vrše pritisak na njega da bi izneo dokaze protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža.

Zatvorenik pre spavanja predaje čuvarima odeću, budi se u pet časova ujutro i tada mu je dozvoljeno da se ponovo obuče, navodi list, ističući da mu nije dozvoljeno da koristi posteljinu i jastuke, već samo ćebad.

Meningu nije dozvoljeno ni da spava u periodu do 20 časova, a ako to ipak učini, mora da sedi ili stoji pored čuvara, koji svakih pet minuta 24 sata dnevno proveravaju da li je sa njim sve u redu.

Kada je reč o razonodi, dozvoljeno mu je da gleda lokalne televizijske kanale najviše tri sata tokom radnih dana, nešto više tokom vikenda, i da čita samo po jednu knjigu i jedan časopis koje bira sa prethodno odobrenog spiska, piše "Independent".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.