Vikiliks se gasi,ostao bez para

Izvor: Press, 11.Jan.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks se gasi,ostao bez para

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž tvrdi da taj sajt nedeljno gubi 500.000 evra i da, ako se tako nastavi, internet stranica koja je objavila hiljade tajnih dokumenata neće preživeti Internet stranica Vikiliks, koja je objavila hiljade tajnih dokumenata, ostala je bez para i nalazi se pred gašenjem. Osnivač sajta Džulijan Asanž, koji se nalazi na uslovnoj slobodi u Britaniji zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << optužbi za silovanje dve žene u Švedskoj, naveo je da Vikiliks nedeljno gubi pola miliona evra i da, ako se tako nastavi, neće preživeti.Ašanž je u intervju za francuski radio Jurop 1 naveo da novac od donatora s teškoćama stiže do Vikiliksa zato što su svi računi blokirani.
- Procenjujem da gubimo oko 500.000 evra svake nedelje od kad smo počeli da objavljujemo američke tajne diplomatske depeše, krajem novembra. Računi su nam blokirani - naveo je Asanž.
On je dodao da sajt mora da pronađe način da vrati izgubljeni novac.
- Imamo ogromne finansijske probleme i plašim se da nećemo moći da preživimo ako se ovakvo stanje nastavi. Međutim, nećemo se predati, pokušaćemo da uzvratimo - naveo je Asanž.
Sajt Vikiliks zavisi dosta od američkih internet i finansijskih kompanija za prikupljanje sredstava. Kad je Vikiliks počeo da objavljuje američke tajne diplomatske depeše, kompanije poput „Amazona" odbile su da mu dozvole da koristi njihov server, a finansijske kompanije „Masterkard", „Viza" i „Pejpal" ne dozvoljavaju više donatorima da preko njih uplaćuju novac za Asanžov sajt. Takođe, sudski troškovi u postupku oko Asanžovog izručenja Švedskoj veoma su visoki.
Hakeri, simpatizeri Vikiliksa, već su se osvetili firmama koje su onemogućile rad te internet stranice. Grupa Anonimus srušila je stranicu „Masterkarda" i „Vize", a slična stvar dogodila se i firmama „Amazon" i „Pejpal".
Australijanac Asanž, koji je trenutno u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji, čeka suđenje i moguće izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja povodom optužbi dve žene da ih je seksualno zlostavljao i silovao u avgustu prošle godine. On je početkom decembra, nekoliko dana nakon početka objavljivanja tajnih američkih diplomatskih depeša, uhapšen u Londonu i posle nedelju dana pušten iz pritvora na uslovnu slobodu. Do odluke suda o izručenju Švedskoj, Asanž ne sme da napušta Britaniju.
Zbog objavljivanja američkih tajnih dokumenata, koje su nanele veliku štetu ugledu SAD u svetu, Vašington pokušava da optuži Asanža za špijunažu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.