„Vikiliks proza“ Mirka Demića

Izvor: Šumadija Press, 04.Okt.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Vikiliks proza“ Mirka Demića

U knjižarama se pojavila nova zbirka pripovedaka kragujevačkog književnika Mirka Demića „Ataka na Itaku”, saopštavaju iz Izdavačke kuće „Agora“.

Uz podsećanje da je Demić jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca srednje generacije, izdavač naglašava da ova knjiga na poseban način otvara pitanje ratova koji su na jugoslovenskim prostorima vođeni devedesetih.

– Ukupan skor svakog rata izražava se 0 : 0. Pobednicima pripada velika nula. >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << Poraženima ona mala. One dve tačke između tih nula – moje su slepe oči! – podrazumeva neko od brojnih narativnih lica ove knjige, zamišljene kao savremeni pandan Krležinog „Hrvatskog boga Marsa”, koji u konkretnom slučaju obrađuje na različite načine stvarnost nedavnog rata u Hrvatskoj i predstavlja deo zamišenog autorovog petoknjižja o sudbini Srba iz Hrvatske, od kojih su do sad štampana tri („Molski akordi”, „Trezvenjaci na pijanoj lađi” i „Po(v)ratnički rekvijem”) – kaže se u informaciji izdavača povodom obhavljivanja ovog dela.

Parodična i burleskna, ova proza donosi antimilitarizam bez tendencije, baca novo svetlo na rivalstvo Komšilije i Susjedstana, priča o Zaumlju i Zaumljanima, kao posledicama i žrtvama megalomanije svake vrste.

Knjigu „Ataka na Itaku” sačinjavaju pet dužih pripovedaka („Ataka na Itaku”, „(B)rat naš nasušni”, „Presretnute depeše Ambrozija Hapsanž-Birsa”, „Švejk na odsustvu”, „Susjedstansko-komšilijski gambit”) uokvirenih prološkom i epiloškom pričom. Naslovna pripovetka „Ataka na Itaku” opisuje „junaštva“ legendarnog mitskog junaka Odiseja, iz usta dva sporedna junaka „Odiseje” – svirača Femija i psa Argusa. Njihova priča se razlikuje od one zvanične, nalikujući na istoriju autodestrukcije, što svaki rat u svojoj suštini i jeste.

Pripovetke knjige „Ataka na Itaku“ iako tematizuju poslednje ratove u našem okruženju, govore suvereno i o bivšim i budućim ratovima, bilo gde da se vode. U podnaslovu su označene Špenglerovom sintagmom, kao „komedije burleskne besmislenosti“, nagoveštavajući neobične zgode i neočekivane obrte, one u stvari nagoveštavaju štošta od onoga što se odvija iznad i ispod onoga što je ratna pojavnost.
Pogledaj vesti o: Wikileaks,   Kragujevac

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.