Vikiliks objavio 300.000 dokumenata s Erdoganovih servera

Izvor: N1 televizija, 20.Jul.2016, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks objavio 300.000 dokumenata s Erdoganovih servera

Vikiliks je objavio skoro 300.000 dokumenata i mejlova sa servera koji pripada vladajućoj turskoj stranci AKP. Pristup sajtu Vikiliks u Turskoj blokiran.

"Vikiliks je ubrzao objavljivanje dokumenata kao odgovor na čistke u Turskoj nakon pokušaja vojnog udara", navodi se u saopštenju Vikiliksa, prenosi Russia Today.

Ovo je samo prvi deo u nizu, koji je obuhvaćen iz 762 lokacije na serveru.

RELEASE: >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 294,548 emails from Turkey's ruling political party, Erdoğan's AKP #AKPemailshttps://t.co/1Yof7YZpH7pic.twitter.com/GGzGS8oUrY

Svi objavljeni mejlovi su s domena AKParti.org.tr koji pripada vladajućoj stranci. Mejlovi datiraju iz razdoblja od 2010. do 6. jula 2016. godine, odnosno do skoro sedam dana pre neuspelog puča.

WikiLeaks ordered to be blocked nationwide in #Turkey after releasing 300 thousand emails from #Erdogan's party AKP pic.twitter.com/Q5vWWimklY

U saopštenju se dodaje i sledeće: "Verifikovali smo materijal, ali i izvor - on ni na koji način nije povezan s pokušajem vojnog udara, niti s rivalskim strankama ili državama".

Yes, we are under more cyber attacks, which we are winning, on and off.

Iz Vikiliksa navode da su uoči objavljivanja dokumenata pretrpeli i sajber napad, koji je po njihovim navodima imao za cilj sprečavanje objave dokumenata i mejlova.

Sajt Vikiliks blokiran u Turskoj

Pristup sajtu Vikiliks u Turskoj blokiran je nakon što je najavio da će zbog neuspeha vojnog puča u Turskoj objaviti dokumenta o strukturi vlasti u toj zemlji.

Turska uprava za telekomunikacije, ;koja reguliše internet, zasad se nije oglašavala, prenosi Asošijeted pres (AP).

Vlada je prethodno zabranila pristup sajtovima za koje se smatra da kritikuju vlast, među kojima su i Jutjub (YouTube) i Tviter (Twitter).

Sajtovi opozicionih medija bili su blokirani posle pokušaja vojnog puča u petak, koji su suzbile bezbedonosne snage lojalne predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Vikiliks je saopštio na Tviteru da Turci kojima je blokiran pristup sajtu mogu da koriste zaobilazne načine da bi dobili pristup dokumentima turske vladajuće partije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.