Vikiliks našao način da bude viđen

Izvor: Blic, 03.Dec.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks našao način da bude viđen

Američka firma EvriDNS (EveryDNS) koja obezbeđuje domenska imena internet sajtovima, saopštila je danas da je ukinula domensko ime "wikileaks.org". Ukinuta je i strana u Švajcarskoj, a iz "Vikiliksa" su izjavili da su registrovali tri nove adrese.

Internet sajt "Vikiliks" saopštio je večeras da je registrovao tri nove adrese u Holandiji, Nemačkoj i Finskoj posle ukidanja originalne, prenela je Srna.

Stranica koja je ranije danas registrovana u Švajcarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ugašena je u večernjim časovima.

U poruci na "Tviteru" objavljeno je pokretanje tri nove stranice na adresama wikileaks.nl, wilileaks.de i wikileaks.fi.

"Vikiliks" je preko društvenih mreža obavestio korisnike o problemu u kome se trenutno nalazi i zatražio donacije za opstanak.

EvriDNS je saopštio da ne pruža više usluge sajtu organizacije "Vikiliks" (WikiLeaks) nakon što je on postao meta "višestrukih (sajber) napada" primenom metode "distribuirano odbijanja usluga", javila je agencija AP.

Napadi su "ugrozili stabilnost" infrastrukture EvriDNS-a, to jest pružanje usluga za gotovo 500.000 drugih veb sajtova, navodi se u saopštenju, koje se pojavilo nakon što je internet provajder Amazon ukinuo hosting Vikiliksu a prenosi sajt Msnbc.msn.com.

Francuska za ukidanje Vikiliksa na svojim serverima

Francuski ministar za industriju Erik Beson zatražio je danas zabranu portala Vikiliks na francuskim serverima, ocenivši da taj vebsajt ugrožava osobe zaštićene diplomatskom tajnošću.Francuski ministar Beson zatražio je od specijalnog državnog tela da mu što pre naznači kako može da se zabrani prisustvo Vikiliksa na serverima u Francuskoj.

"Ta situacija je neprihvatljiva, Francuska ne može da omogućuje pristup internet sajtovima koji krše tajnost u diplomatskim odnosima na takav način i dovode u opasnost osobe zaštićene diplomatskom tajnošću", navodi se u pismu ministra Besona upućenom državnom Savetu za industriju, energiju i tehnologiju.

"Ne možemo primati internet sajtove koji su označeni kao kriminalni i koje druge zemlje odbacuju zbog kršenja njihovih osnovnih prava", naveo je Beson.

Kako je juče saopštio Amazon, razlog za ukidanje nisu ni sajber napadi na Vikiliks niti pritisak američkih vlasti. Vikiliks je, prema tumačenju Amazona, prekšio uslove korišićenja usluga time što "nije posedovao ili na neki drugi način kontrolisao sva prava na sadržinu" procurelih diplomatskih depeša SAD koje je

objavio.

Nakon što mu je sajt sinoć nestao sa Interneta, Vikiliks je preko socijalne mreže "Tviter" zatražio finansijske donacije i saopštio da ga masovni sajbernapadi "čine jačim".

Sve vesti vezane za Vikiliks možete pratiti na posebnoj strani U fokusu: Vikiliks.
Pogledaj vesti o: Wikileaks

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.