Vikiliks: Sanaderu pretila mafija

Izvor: B92, 01.Mar.2012, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks: Sanaderu pretila mafija

Zagreb -- U mejlovima američke kompanije "Stratfor", koje ovih dana objavljuje Vikiliks, stoji i analiza da Ivo Sanader napustio premijersko mesto zbog pretnje mafije.

Naime, kako prenosi Index.hr, među tim mejlovima do kojih je došao Vikiliks, nalazi se onaj od hrvatskog analitičara Marka Papica, koji je "Stratfor" obavestio da se nekadašnji npremijer Hrvatske upleo uorganizovani kriminal.

"Izvor nam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da je hrvatski premijer Ivo Sanader dao ostavku zbog organizovanog kriminala. U osnovi, imao je neki tekući posao s lukom Ploče, gde bi Hrvatska trebalo da gradi LNG terminal. Povezao se sa organizovanim kriminalom, a oni su mu rekli da bira: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove porodice. Sledio je njihove naredbe", napisao je Papic 17. septembra 2009. u mejlu Judžinu Ćausovskiju iz "Stratfora".

"Hrvatska ima moćniju mafiju od Srbije"

Papic je kao svoj izvor informacija naveo švedskog političara dobro povezanog sa švedskim ministrom spoljnih poslova Karlom Biltom i dobrim vezana na Balkanu. Papic u svom mejlu takođe napominje i da je već ranije pisao da Hrvatsku "apsolutno vodi organizovani kriminal".

"Problem je što su građanski ratovi u Jugoslaviji ostavili strašne posledice na celi region, zbog čega su ratni profiteri mogli da nastave sa organizovanim kriminalom i nakon rata", napisao je Papic i dodao da i Srbija ima organizovani kriminal, ali "da on nije moćan kao onaj u Hrvatskoj, jer je ubistvo premijera Đinđića državi dalo povod da očisti veći deo jako moćnog organizovanog kriminala".

S drude strane, Judžin Čausovski, kome je Papic pisao, označio je Ppiceve mejlove kao "interesantnu robu", a pogotovo onaj deo oko Sanadera.

Podsetimo, internet sajt, čiji je pokretač Džulijan Asanž, počeo je pre dva dana da objavljuje pet miliona mejlova američke kompanije "Stratfor" koja se bavi društveno političkim analizama zemalja u svetu, a koja se često smatra i veoma bliskom CIA-i.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.