Vikiliks: Jeremić u Maderi ubeđivao Meri Vorlik da 2010. treba da bude godina rešenja

Izvor: Blic, 12.Maj.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks: Jeremić u "Maderi" ubeđivao Meri Vorlik da 2010. treba da bude godina rešenja

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je novoj ambasadorki SAD u Beogradu, u februaru 2010, izložio plan predsednika Srbije da 2010. treba bude "godina rešenja" na Zapadnom Balkanu, ali se u razgovoru pokazalo da se to svodi pre na očekivanja će se drugi prikloniti stavovima Srbije, nego na to da će Srbija načiniti neki značajan korak.

Ovo se navodi u depeši o prvom susretu tada nove ambasadorke Meri Vorlik sa Jeremićem, poslatoj iz Ambasade SAD u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2. februara 2010.

U depeši objavljenoj na Vikiliksu 11. maja detaljno se prepričava razgovor, uz opasku da je srpski ministar, protivno protokolu i tradiciji, prvi susret sa ambasadorkom SAD organizovao u vrlo posećenom restoranu "Madera" u centru Beograda, što, pored drugog, govori i da on želi da u javnosti bude vidjen kao prijatelj SAD.

Kada je reč o Kosovu, Jeremić je, kako se navodi u depeši, preneo stav da će Beograd tragati za rešenjem koje je "manje ponižvajuće" za Srbiju, što podrazumeva i nastavak insistiranja da Kosovo može da učestvuje na medjunarodnim forumirma samo zajedno sa predstavnikom UN.

Govoreći o Hrvatskoj, navodi se u depeši, Jeremić se složio da izbor Ive Josipovića za predsednika pruža nove mogućnosti za angažovanje na rešavanju teških pitanja, ali uz očekivanje da Hrvatska treba da prizna da je počinila etničko čicšćenje u Krajini, jer, se "samo tako može objasniti egzodus 250.000 Srba".

Crnogorce, dodaje se u američkoj diplomatskoj depeši, Jeremić naziva "istinskom braćom", ali smatra da su Srbi ozbiljno diskriminisani pri zapošljavanju. Srbi čine 35 odsto stanovništva, a samo ih je šet odsto u državnoj upravi što je neprihvatljiva diskrimacija, rekao je Jeremić.

Naveo je takođe da borba protiv organivoanog kriminala u Crnoj Gori ugrožava stabilnost Srbije. U depeši se ocenjuje da je Jeremić najproduktivniji bio kada se pričalo o BIH, rekavši da je rezolucija srpskog parlamenta o Srebrenici "strateška" u svom eksplicitnom priznavanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta BiH u celini, uključujući i Republiku Srpsku (RS).

Jeremić se sa ambasadorkom SAD složio da je Srbija ključ demokratije i stabilnosti Balkana. On je, piše u depeši, naglasio da je način na koji je Beograd reagovao na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, prekretnica u istoriji jer je to prvi put za 600 godina da se u regionu odgovara pravnim i diplomatskim sredstvima, a ne oružjem.

U depeši se tim povodom oenjuje da su srpski sagovornici, čini se, gluvi za efekat koji takvi komenatari imaju na zapadnjake i insistiraju i dalje da bi ih trebalo pohvalti što se nisu okrenuli nasilju.

U prvom susretu sa srpskim ministrom ambasadorka SAD je, kako se dodaje, prenela neslaganje SAD sa tadašnjom idejom Srbije da se Generalnoj skuspština UN predloži da usvoji rezoluciju koja bi pozivala na ponovno otvaranje pregovora o statusu Kosova. Ona je pozvala Beograd da radi na rešavanju praktičnih pitanja na

Kosovu i da počne da razmatra konstruktivne načine za period posle ocene Medjunarodnog suda pravde koji neće izazvati nestabilnost u regionu.

Jeremić, navodi se u depeši, nije ulazio u detalje ali je rekao da će se Srbija ponašati odgovorno. Istovremeno je međutim ukazao da je postojeća situacija ponižavajuća za Srbiju. Na kraju depeše ocenjuje se da izbor mesta za prvi susret sa ambasadorkom SAD govori o Jeremcihu jednako kao i ono što je izgovorio.

Jasno je da želi novi početak i da želi da u javnosti bude vidjen kao prijatelj SAD. Iako i dalje postoje značajni izazovi, trebalo bi da pokušamo da iskoristimo taj potencijal za novo otvaranje i da nastavimo da tragamo u svakoj prilici za konstruktivnim razmišljanjem o periodu posle ocene MSP, što bi moglo da bude pravi ispit za njegovu (Jeremićevu) privrženost Tadićevom planu da 2010 bude

"godina rešenja", navodi se na karju američke depeše.

Povezane vesti: Asanža za počasnog građanina Čačka Vikiliks: Zakon o informisanju uzdrmao Vladu Srbije Nemačka fondacija uplatila 400.000 evra Vikiliksu Bin Laden se plašio zarobljavanja 2001. u Avganistanu Vikiliks otkrio američke depeše: Dodik pretnja za stabilnost

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vikiliks:Prvi susret Meri Vorlik i Jeremića u restoranu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Maj.2011

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je novoj ambasadorki SAD u Beogradu, u februaru 2010, izložio plan predsednika Srbije da 2010. treba bude "godina rešenja" na Zapadnom Balkanu, ali se u razgovoru pokazalo da se to svodi pre na očekivanja će se drugi prikloniti stavovima Srbije, nego...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Stejt department u "Maderi"

Izvor: RTS, 12.Maj.2011

U prvom razgovoru sa tek izabranom ambasadorkom SAD Meri Vorlik, šef diplomatije Vuk Jeremić rekao da će za Srbiju biti potrebno "manje ponižavajuće rešenje" za Kosovo. U razgovoru koji je upriličen u restoranu "Madera", Jeremić je još rekao da je u Hrvatskoj "svako bolji od Mesića", a i da...

Nastavak na RTS...

''Vikiliks'': Šta je Jeremić pričao Amerima o KiM?

Izvor: TvojPortal.com, 12.Maj.2011

(vesti online) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je novoj ambasadorki SAD u Beogradu, u februaru 2010, izložio plan predsednika Srbije da 2010. treba bude "godina rešenja" na Zapadnom Balkanu, ali se u razgovoru pokazalo da se to svodi pre na očekivanja da će se drugi prikloniti stavovima...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.