Vikiliks: Dosije Sirija

Izvor: RTS, 05.Jul.2012, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks: Dosije Sirija

Oko dva i po miliona mejlova i dokumenata koji svedoče o vezama sirijske vlade sa zapadnim kompanijama počelo je da se objavljuje na "Vikiliksu". Materijal nije ponižavajući samo za sirijski režim, već i za njegove protivnike, rekao Džulijan Asanž.

Vikiliks je počeo sa objavljivanjem 2,4 miliona mejlova i dokumenata u kojima se spominju sirijski političari i ministri, kao i predstavnici zapadnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kompanija koje su poslovale sa njima od 2006. do 2012. godine.

"Materijal nije ponižavajući samo za sirijski režim, već i za njegove protivnike. Uopšte nam ne pomaže da podržavamo jednu stranu, već želimo da razumemo njihove interese, akcije i mišljenja. Samo ukoliko razumemo ovaj konflikt možemo da se nadamo da ćemo ga rešiti", rekao je Džulijan Asanž.

Osnivač Vikiliksa trenutno se nalazi u ekvadorskoj ambasadi gde je našao utočište od izručenja Švedskoj. Asanž nije bio na kratkoj konferenciji za novinare, pošto britanska policija želi da ga uhapsi zbog mogućeg izručenja Švedskoj gde mu preti suđenje.

Predstavnica Vikiliksa Sara Harison u Londonu rekla je da je otkriveno oko 2,4 miliona mejlova, od kojih neki "otkrivaju uzajamni odnos između sirijske vlade i zapadnih kompanija".

Harisonova je priznala da se Vikiliks trenutno suočava s poteškoćama, ističući da, uprkos tome, oni nastavljaju sa radom.

Vikiliks je pokrenut 2006. godine, a dosad je objavio mnoge tajne dokumente, diplomatske depeše i drugi nedostupni materijali iz celog sveta, što je izazvalo izuzetno veliku pažnju vlasti i javnosti.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.