Vikiliks: Dokumentovano krvoproliće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2010, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks: Dokumentovano krvoproliće

BON -

Internet portal Vikiliks objavio je, bez obzira na energične proteste američke vlade, oko 400.000 tajnih dokumenata o ratu u Iraku, koja ukazuju i na mučenja u iračkim zatvorima i veliki broj civilnih žrtava.

SAD su pozvale Vikilis da odmah povuče sa mreže ova dokumenta, ali su američki Njujork Tajms , nemački Špigel, britanski „Gardijan" i francuski Mond već preneli informacije iz dokumenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja potiču iz banke podataka Pentagona, u periodu od 1. januara 2004. do 31. decembra 2009, preneo je Dojče vele.

Podaci dokumentuju krvavu svakodnevicu rata i ilustruju bespomoćnost američkih jedinica u sve većem haosu u Iraku. Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, izjavio je u razgovoru za Si-En-En da je „dokumentovano krvoproliće u do sada nepoznatim razmerama".

Iz dokumenata između ostalog proizilazi da je američka armija znala za brutalna mučenja iračkih snaga bezbednosti nad zatvorenicima, ali često nije intervenisala.

U dokumentima je opisano da je prilikom blokada ulica američkih vojnika, ubijeno na stotine iračkih civila. Prema internim podacima američke vojske, od početka invazije 2003. i kraja 2009. ubijeno je 109.000 Iračana – od kojih 63 odsto civila!

Vikiliks je već u julu objavio 77.000 tajnih dokumenata o situaciji u Avganistanu, čime je izazvao bes američke vlade. Prema pisanju Gardijana, dokumenta o Iraku dolaze iz istog izvora. Američka ministarka inostranih poslova Hilari Klinton oštro je kritikovala objavljivanje ovih podataka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Objavljeni dokumenti o ratu u Iraku

Izvor: B92, 23.Okt.2010

London -- Tajni dokumenti američke vojske objavljeni na sajtu Vikiliksa, otkrivaju "istinu o ratu u Iraku", izjavio je u Londonu osnivač tog sajta Džulijan Asanž... Zvaničnic sajta Kristin Hrafson najavila je da će Vikiliks uskoro objaviti nove dokumente američke vojske, ovoga puta o ratu u Avganistanu...Uprkos...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.