Traljav postupak za ubistvo Jovanovića

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traljav postupak za ubistvo Jovanovića

Ubistvo urednika lista "Dan" Duška Jovanovića i suđenje osumnjičenom Damiru Mandiću su od prvog dana visoko politizovani, piše u depešama "Vikiliksa" koje objavljuje crnogorski dnevnik "Vijesti".

Damir Mandić je, možda, bio samo jedan od 'uobičajenih osumnjičenih' u suđenju za ubistvo glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića, navodi se u izveštaju zamenice bivšeg ambasadora SAD u Podgorici Arlin Feril, iz 2007. godine, do kojeg je došao Vikiliks >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , a koji objavljuje crnogorski dnevnik Vijesti, u saradnji sa engleskim Gardijanom.

U izveštaju o suđenju za ubistvo Jovanovića, Ferilova je napisala da se radi o slučaju u kojem je, kako je rekla, Vlada Crne Gore osećala da mora da se vidi da ona nešto radi na slučaju ubistva Duška Jovanovića.

Neobjašnjiva je, tvrdi Ferilova, žurba da se uhapsi jedan član šire zavere baš kao i očigledna nevoljnost da se uhapsi bilo ko drugi umešan u to ubistvo.

Ferilova piše da je Mandić bio oslobođen optužbe da je učestvovao u ubistvu Jovanovića, zbog nedostatka dokaza.

"Nedavno suđenje Damiru Mandiću ponovo pokazuje da teški slučajevi nastaju zbog loših službi za sprovođenje zakona. Solidniji slučaj policije i tužilaštva dozvolio bi opravdanu kritiku oslobađanja, ali rupe u dokazima su bile dovoljne da stvore osnovane sumnje oko toga da li je vlada dokazala svoj slučaj protiv Mandića", piše u dokumentu koji poseduje Vikiliks.

Mandić, možda, zna više nego što zvanično priznaje. Sa druge strane, on je možda bio samo jedna od 'uobičajenih osumnjičenih' u slučaju u kojem je Vlada osećala da mora da se vidi da ona radi nešto. Ali žurba da se uhapsi jedan član onoga što je, kako se tvrdi, veća zavera je neobjašnjiva.

U depeši koja je okarakterisana kao 'osetljiva' piše da je Viši sud oslobodio Mandića koji je bio optužen da je sa drugim osobama u maju 2004. ubio Jovanovića tako što je iz automatskog oružja pucao iz kola, dok je urednik Dana odlazio iz kancelarije.

Sudija Radovan Mandić, dodala je tada Ferilova, presudio je 27. decembra da nema dovoljno dokaza da je Mandić bio uključen u planiranje ili izvođenje ubistva.

"Ubistvo urednika Jovanovića i suđenje Mandiću su od prvog dana visoko politizovani. Dodatno, crnogorske sudije i sudovi su generalno slabo cenjeni i smatra se da su predmet nedopustivog spoljnog uticaja. Obe ove opservacije objašnjavaju oštre reakcije na oslobađanje, ali ne poništavaju legitimnost sudske presude", piše Ferilova.

Konstatujući da su u ovom slučaju strasti bile uzburkane, bivša zamenica šefa Misije istakla je da nijedan lokalni posmatrač nije komentarisao da "dokazi nikada nesumnjivo nisu smestili Mandića na mesto i u vreme kada se zločin desio".

Ferilova je navela da su predstavnici opozicije koristili ubistvo Jovanovića kao još jedan način da udare na vladu, tvrdeći da je ono politički motivisano i da su crnogorske vlasti prikrile učešće visokih funkcionera.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIKILIKS: SAD O UBISTVU DUŠKA JOVANOVIĆA

Izvor: Kurir, 09.Mar.2011

PODGORICA - Zamenica bivšeg ambasadora SAD u Podgorici Arlin Feril, izvestila je svoju "centralu" najverovatnije početkom 2007. godine o suđenju za ubistvo glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića, piše crnogorski dnevnik "Vijesti" koji, u saradnji sa engleskim "Gardijanom", objavljuje dokumenta...

Nastavak na Kurir...

Vikiliks: SAD o ubistvu Duška Jovanovića

Izvor: Glas javnosti, 10.Mar.2011, 07:16

PODGORICA - Zamenica bivšeg ambasadora SAD u Podgorici Arlin Feril, izvestila je svoju "centralu" najverovatnije početkom 2007. godine o suđenju za ubistvo glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića, piše crnogorski dnevnik "Vijesti" koji, u saradnji sa engleskim "Gardijanom", objavljuje dokumenta...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.