Tito i Draža spavali zajedno

Izvor: B92, 05.Sep.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tito i Draža spavali zajedno

Beograd -- Sajt Vikiliks obelodanio novu seriju poverljivih američkih depeša. Po jednoj depeši, Jovanka Broz je rekla da je organizovala susret Tita i Draže Mihailovića.

Kako prenosi "Blic, udovica Josipa Broza Tita je u septembru 2009. sat i po razgovarala sa otpravnikom poslova američke ambasade, što je bilo organizovano na ideju ministra Rasima Ljajića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedinog čoveka koji je po mišljenju Jovanke Broz sposoban da vodi Srbiju.

To je bio prvi sastanak Titove udovice s jednim stranim diplomatom još od 1977, kada je stavljena u kućni pritvor.

Na tom sastanku je, kako piše "Blic", Jovanka Broz napala Ruse i istakla da ih Tito nikada nije voleo, rekla da Slovenci nikada nisu bili posvećeni jugoslovenskoj ideji i napala one koji su zaslužni za njen kućni pritvor pre 32 godine i time negirali da je ona Titov naslednik.

Jovanka je posle decenija izolacije ponovo došla u žižu javnosti kada je ponovo dobila ličnu kartu i pasoš, prvi put posle 1977. Titova udovica je istakla tokom razgovora da je zaveru da bude u pritvoru 1977. skovao slovenački komunista Stane Dolanc, član Predsedništva. Dolanc i tadašnji general Ljubišić su se plašili se da bi ona mogla da iskoristi Titov uspeh za svoje pozicioniranje, prenosi dalje "Blic" informacije koje je obelodanio sajt Džulijana Asanža.

Jovanka Broz je dodala i da je tada bio trend da žene uspevaju zahvaljujući muževima i da je njena popularnost zbog Tita bila logična, ali da ona sama nikada nije manevrisala na taj način.

Tito je, kako kaže, bio suviše slab da bi sam preokrenuo stvar, a ona je sa njim tokom njegovog boravka u Ljubljani na lečenju razgovarala samo tokom prve godine pritvora.

Brozova je ispričala zanimljivu priču da je tokom rata organizovala dva sastanka između Tita i Draže Mihailovića, jedan u njenom selu u Kninu.

"Oni su pričali i spavali jedan pored drugog, na prostirkama od slame", rekla je Jovanka.

Sledećeg jutra, ipak, ceo krug Titovih saradnika bio je skoro potpuno zbrisan kada je dignut u vazduh most kojim su prolazili. Jovanka je rekla da je bilo jasno da su Mihailović i četnici želeli da iskoriste pregovore da uklone Tita i da posle toga više nije bilo pregovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.