Tajne i dalje na Vikiliksu

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajne i dalje na "Vikiliksu"

"Vikiliks" najavljuje objavljivanje novih tajnih dokumenata, uprkos zahtevima Pentagona da prekinu sa takvom praksom. Kao globalna organizacija, imamo odgovornost prema svim ljudima, a ne za interes jednog naroda, rekao portparol "Vikiliksa".

Portparol "Vikiliksa" najavio je da će taj Internet sajt nastaviti da objavljujuje poverljiva dokumenta vlada širom sveta, uprkos zahtevima Pentagona da prekinu sa takvom praksom.

"Uveravam vas da ćemo i dalje da objavljujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dokumenta - to je ono što mi radimo", izjavio je portparol "Vikiliksa" u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Asošiejted pres.

Portparol "Vikiliksa" je naveo da želi da zaštiti identitet i da se u tekstu navede da mu je ime Danijel Šmit.

Šmit je rekao da je nedavno objavljivanje poverljivih dokumenta o ratu u Avganistanu doprinelo da javnost u svetu i u Sjedinjenim Američkim Državama razume sukobe u zemlji na jugu Azije.

Odbacujući optužbe da objavljivanje tzv. "Avganistanskog ratnog dnevnika" sa preko 90.000 dokumenata predstavlja pretnju za američku nacionalnu bezbednost ili da ugrožava živote američkih vojnika, Šmit je rekao da je "Vikiliks" zabrinuta za bezbednost čitavog čovečanstva.

"Vikiliks je globalno aktivna organizacija. U tom smislu, imamo odgovornost prema ljudima celog sveta, a ne za određeni interes jednog naroda", rekao je Šmit.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da Internet sajt "Vikiliks" snosi bar moralnu odgovornost zbog objavljivanja poverljivih dokumenata o ratu u Avganistanu.

"Vikiliks", poznat po tome što dolazi do poverljivih izveštaja i snimaka, objavio je prošle sedmice američke vojne dokumente o ratu u Avganistanu.

Ova dokumenta, pored detalja o 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Avganistanu ubile ili ranile civile, sadrži i detalje o drugom problematičnom aspektu rata - dvojnoj ulozi pakistanske obaveštajne službe u ratu u Avganistanu.

Osnivač veb sajta Džulijan Asanž izjavio je da smatra da hiljade stranica ovih dokumenata sadrže dokaze o ratnim zločinima u Avganistanu, a njihovo objavljivanje je uporedio sa otvaranjem arhiva istočnonemačke tajne policije Štazi početkom 1990-tih.

Pored detalja o 144 incidenta, u kojima su međunarodne snage u Avganistanu ubile ili ranile civile, dosije koji je Vikiliks nazvao "Avganistanskim ratnim dnevnikom", sadrži i detalje o drugom problematičnom aspektu rata - dvojnoj ulozi pakistanske obaveštajne službe u ratu u Avganistanu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.