Srbiji rečeno: Nema EU do 2019.

Izvor: B92, 06.Sep.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji rečeno: Nema EU do 2019.

Beograd -- Prema najnovijim depešama koje je objavio Vikiliks, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je Borisu Tadiću još 2009. da prijem Srbije u EU nije moguć pre 2019.

Sajt Vikiliks Džulijana Asanža objavio je novu seriju tajnih depeša iz ambasada širom sveta.

Naime, kako prenosi "Blic", zvaničnik nemačkog ministarstva inostranih poslova Mihael Fluger rekao je kolegama u američkoj ambasadi u Berlinu da srpski zvaničnici šire utisak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je prijem Srbije u EU moguć već za tri-četiri godine.

U stvari, kako je rekao, za to je potrebno najmanje deset godina, što znači da Srbija ne treba da se nada ničemu pre 2019. Fluger je dodao i da je kancelarka Merkel to objasnila predsedniku Tadiću tokom njegove posete Berlinu 15. novembra 2009.

"Blic" podseća da je nemačka kancelarka nedavno u poseti Beogradu iznela tvrd stav da za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbija mora da ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom.

Stefanović: Ključni partner nije Kina nego EU

Kako prenosi "Blic", u depeši iz oktobra 2009. otpravnica poslova Ambasade SAD Dženifer Braš napisala je da Srbija nastoji da ostvari bliže veze sa Kinom kao deo priče o "četiri stuba spoljne politike: EU, SAD, Rusija i Kina."

Osim podrške koju Kina pruža Srbiji kada je reč o Kosovu, u drugim oblastima odnos je neuravnotežen, i to u korist Kine, navodi ona. Dublji odnos pomogao bi Srbiji da sačuva podršku Kine za Kosovo, a cena bi mogla biti obezbeđivanje ulaska Kine na srpsko tržište.

Predsednik Tadić je 18. avgusta izjavio da su odnosi Srbije i Kine najbolji do sada. On je naveo da je to partnerstvo izgrađeno na nekoliko pitanja: na podršci Kine u vezi s Kosovom, ekonomskoj saradnji i prijateljstvu.

Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije, istakao je da je poseta bila fokusirana na tri kineske investicije: most preko Dunava, luku na Dunavu i kargo terminal.

Međutim, da bi umanjio značaj, Stefanović je rekao da "četiri stuba srpske spoljne politike nisu jednaka i da EU i dalje ima prioritet".

Bivši srpski ambasador u SAD Ivan Vujačić istakao je 29. septembra da Srbija u produbljivanju veza sa Kinom treba da bude oprezna.
Pogledaj vesti o: Wikileaks,   Angela Merkel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.