Nove glavobolje za Vašington

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove glavobolje za Vašington

"Vikiliks" će uskoro objaviti stotine hiljada poverljivih dokumenata Stejt departmenta, koje se tiču američke spoljne politike, upozorava Obamina administracija. Vašington strahuje da bi to moglo da naškodi odnosima SAD sa saveznicima.

Administracija predsednika Baraka Obame upozorila je Kongres da Internet sajt Vikiliks planira da objavi stotine hiljada poverljivih dokumenata Stejt departmenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za koje Pentagon tvrdi da se tiču osetljivih pitanja spoljne politike.

U strahu od novog diplomatskog skandala Vašington je upozorio i strane Vlade da Vikiliks namerava da objavi osetljiva dokumenata američke diplomatije.

Portparol Stejt Departmenta Pi Džej Krouli smatra da će to objavljivanje biti veoma štetno i da će stvoriti tenziju sa drugim Vladama. "Ovo ugrožava ne samo naše nacionalne interese, već i brojne ljudske živote", rekao je Krouli i dodao da naročit problem predstavlja to što se ne zna precizno šta će biti objavljeno.

Neimenovani zvaničnik Pentagona rekao je da pomenuta dokumenta sadrže temeljne analize i da Vikiliks, njihovim objavljivanjem, pokušava da destabilizuje globalnu bezbednost.

Pentagon je već okupio tim sa više od 100 ljudi koji imaju zadatak da pročešljaju dokumenta čim ih Vikiliks objavi i utvrde koliko su štetni po Ameriku.

Obamina administracija saopštila je da očekuje da će dokumenti biti objavljeni u narednih nekoliko dana, najkasnije do kraja sedmice.

Vikiliks je, prošlog meseca, objavio skoro pola miliona poverljivih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku. Američka vojska optužila je redove prve klase Bredlija Meninga da je Vikiliksu dao poverljive dokumente i video snimke iz Iraka, gde je služio kao obaveštajac. Bredli se trenutno nalazi u vojnom zatvoru u Virdžiniji.

Osnivač Vikiliksa osumnjičen za silovanje

Švedski Apelacioni sud podržao je sudsku odluku o pritvaranju Džulijena Asanža, osnivača Vikiliksa, zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Ovaj 39-godišnji Australijanac, koji tvrdi da nije kriv, žalio se na sudsku presudu, koja je omogućila njegovo pritvaranje i raspisivanje međunarodne poternice.

Njega su tužile dve Šveđanke koje je upoznao tokom posete ovoj nordijskoj zemlji u avgustu.

Nije poznato gde se Asanž trenutno nalazi, a posle odlaska iz Švedske pojavio se na konferencijama za novinare u Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

Njegovi branioci tvrde da su dve žene ,koje su ga tužile za silovanje, pristale na seks sa njim i da su se okrenule protiv njega kada su saznale jedna za drugu, prenosi AP.

Apelacioni sud je zaključio da je Asanž i dalje osumnjičen za silovanje, ali je odbacio jednu od tri tačke optužnice za seksualno uznemiravanje. On nije formalno optužen.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.