Muke Vikiliksovog insajdera

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke Vikiliksovog "insajdera"

Bredli Mening, optužen da je sajtu "Vikiliks" dostavio poverljive dopise američkih diplomata, već sedam meseci boravi u samici jednog američkog vojnog zatvora u veoma teškim uslovima, piše "Indipendent".

Američki vojnik Bredli Mening (23), koji je optužen da je veb-sajtu Vikiliks dostavio poverljive dopise američkih diplomata, već sedam meseci boravi u samici jednog američkog vojnog zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u veoma teškim uslovima, piše britanski Indipendent.

Mening se nalazi u malenoj ćeliji zatvora u gradu Kvantiko, na istoku savezne američke države Virdžinije, u kojem se sprovode najstrože mere bezbednosti.

Njegov advokat, potpukovnik Dejvid Kumbes, rekao je da je Mening, koji bi mogao da bude osuđen na čak 52 godine zatvora, još pod prismotrom, da bi se sprečilo eventualno samopovređivanje.

Meningovi prijatelji kažu da na taj način vlasti vrše pritisak na njega, da bi izneo dokaze protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Zatvorenik, pre spavanja, predaje čuvarima odeću, budi se u pet časova ujutro i tada mu je dozvoljeno da se ponovo obuče, navodi list, ističući da mu nije dozvoljeno da koristi posteljinu i jastuke, već samo ćebad.

Meningu nije dozvoljeno ni da spava u periodu do 20 časova, a ako to ipak učini, mora da sedi ili stoji pored čuvara, koji svakih pet minuta, 24 sata dnevno, proveravaju da li je sa njim sve u redu.

Kada je reč o razonodi, dozvoljeno mu je da gleda lokalne televizijske kanale, najviše tri sata tokom radnih dana, nešto više tokom vikenda, i da čita samo po jednu knjigu i jedan časopis koje bira sa prethodno odobrenog spiska, piše Indipendent.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.