Mendes:Vlasti SAD okrutno postupile

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mendes:Vlasti SAD okrutno postupile

Vašingtom -- Izvestilac UN za torturu Huan Ernesto Mendes rekao je da su se vlasti SAD ponašale neljudski prema vojniku optuženom da je predao dokumenta sajtu Vikiliks.

"Verujem da je Bredli Mening bio podvrgnut okrutnom, neljudskom i ponižavajućem tretmanu tokom produžene izolacije za vreme osam meseci, koliko je proveo u američkom vojnom zatvoru Kvantiko kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vašingtona", rekao je Mendes, a preneo Frans pres.

Mening (24) je u zatvoru proveo ukupno više od godinu i po, pre nego što se 23. februara prvi put pojavio na sudu. On se žalio da je bio smešten u samicu, da su ga ismevali čuvari i da je režim u zatvoru bio izuzetno strog.

Mening se 23. februara nije izjasnio o krivici, tokom pojavljivanja u pretkrivičnom postupku pred vojnim sudom.

On se tereti po 22 tačke optužnice, među kojima su i krivična dela pomoć neprijatelju, javno objavljivanje poverljivih dokumenata na internetu i krađa.

Njegov advokat Dejvid Kumbs rekao je tada, na sudu u vojnoj bazi "Fort Midi", da je Mening proveo u samici 635 dana.

Vojne vlasti navode da je Mening snimio više od 700.000 poverljivih dokumenata i da je hiljade njih predao Vikiliksu.

Mening je odlučio da se u prvom pojavljivanju ne izjašnjava o krivici, što daje još vremena advokatima odbrane da pripreme strategiju za suđenje, koje bi moglo da počne u avgustu.

Američka javnost je podeljena o pitanju odgovornosti vojnika Meninga - antiratni aktivisti ga smatraju herojem koji je pomogao da se otkriju greške SAD u vezi sa Irakom i Avganistanom, dok je za druge on izdajnik koji je pogazio vojničku zakletvu.

Mening je do poverljivih dokumenata došao u Bagdadu, gde je bio niži bezbednosni analitičar. Uhapšen je u maju 2010. godine, a tri meseca kasnije je prebačen u vojni zatvor u SAD.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UN: Američke vlasti okrutno, neljudski i ponižavajuće postupale sa Meningom

Izvor: Blic, 05.Mar.2012

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za torturu Huan Ernesto Mendes izjavio je danas da su se vlasti Sjedinjenih Američkih Država ponašale okrutno i neljudski prema američkom vojniku Bredliju Meningu, optuženom da je predao veliki broj poverljivih dokumenata koji su se kasnije pojavili na sajtu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.