Medvedev koči priznanja Kosova

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 01.Dec.2010, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev koči priznanja Kosova

Vikiliks otkriva detalje diplomatske borbe Rusije i Amerike oko priznavanja Kosova. Meta - Katar. Akteri - ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki ambasador Džozef Leberon. Oznaka - povjerljivo. Rezultat - Katar nije priznao Kosovo. 

Katar se krajem prošle godine našao u kleštima diplomatskih pritisaka Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, pošto su dvije velesile imale različite zahtjeve u pogledu priznanja nezavisnosti Kosova, proističe u dokumentima koje je objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << Vikiliks.

"Ohrabrujem vas da priznate nezavisnost Kosova, kao što su Saudijska Arabija i ostali već uradili. Svakako, cijenimo vaše glasove u korist Kosova i Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci. To su važni preduslovi za formalno priznanje, ali kada ćete načiniti taj posljednji korak?".

Tu je izvod iz dokumenta koji je američki ambasador Džozef Leberon poslao Stejt departmentu pred dolazak katarskog premijera Hamada bin Jasima al Tanija, koji je Vašington posjetio 4. januara.

Istražujući mnoštvo događaja koji su prethodili posjeti katarskog premijera Vašingtonu, Leberon je razgovarao sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Katara Mohamadom al Rumahijem, koji mu je prenio detalje razgovora katarskih zvaničnika sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.

"Ruski predsjednik je zatražio od Katara da ne žuri sa priznanjem. Al Rumahi ohrabruje Klintonovu da Hamada bin Jasima obavijesti o vremenu eventualnog priznanja", navodi se u depeši od 21. decembra 2009. godine.

Katar nije priznao nezavisnost Kosova. Kosovski premijer Hašim Tači je, posle posjete Dohi početkom septembra, najavio da će ta država priznati nezavisnost Kosova, ali potvrda tog navoda do danas nije stigla.

Francuska priznala, ali...

Takođe, maja 2008. godine, tokom priprema za sastanak Klintonove i francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, tadašnji američki ambasador Krejg Roberts Stejplton uputio je Stejt departmentu mnoga zapažanja o stavovima Pariza u vezi sa Kosovom.

"Francuska je odmah priznala nezavisnost Kosova, ali okleva da se ta odluka u potpunosti sprovede, zbog potencijalno destabilizujuće uloge Srbije (i Rusije) u regionu", navodi se u depeši Stejpltona.

"Važno je da se Sarkoziju pruže dodatna uvjeravanja da se, dok potpuno sprovodimo Ahtisarijev plan, sa Francuskom slažemo o značaju Srbije u održavanju regionalne stabilnosti, kao i da će američka politika biti saglasna sa našom vizijom evroatlantskih integracija čitavog Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Kosovo", navodi se u depeši.
 
Izvor:RTS

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Povezane vesti

Vikiliks: Kanađani inferiorni u odnosu na SAD

Izvor: Politika, 01.Dec.2010

OTAVA – Američke diplomate u Kanadi negodavale su zbog negativnog predstavljanja Sjedinjenih Američkih Država na kanadskim televizijskim stanicama, pokazuju poverljivi diplomatski dokumenti koje je objavio veb sajt "Vikiliks"...U dokumentima, čiji je sadržaj danas preneo list "Nešenel post",...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.