Haker napao vebsajt Vikiliks ?

Izvor: S media, 01.Dec.2010, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haker napao vebsajt "Vikiliks" ?

Kompjuterski haker koji sebe naziva Džester tvrdi da je odgovoran za napad na vebsajt "Vikiliksa", koji je izveden u nedelju, malo pre početka planiranog postavljanja američkih poverljivih dokumenata na Internet, prenose svetski mediji.

Džester, opisujući sebe kao "haktivistu za dobro", naveo je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter da je u nedelju oborio "Vikiliks" zbog "pokušaja da ugrozi živote >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naših vojnika, 'drugu imovinu' i medjunarodne odnose".

Taj haker, inače, napada islamističke sajtove, a svaki put kada obori jedan takav sajt na Tviteru napiše "Tango daun", što u žargonu specijalnih snaga znači da je neprijatelj eliminisan.

Napade na islamističke sajtove Džester opravdava uverenjem da na taj način sprečava radikalizaciju muslimana, širenje džihada, regrutovanje i obuku muslimana za izvodjenje napada i stvaranje terorista.

Početkom godine, on je za vebsajt threatćaos.com izjavio da je bio vojnik angažovan u specijalnim snagama i da je služio u Avganistanu i njegovoj okolini.

Stručnjak za sajber bezbednost Miko Hiponen izjavio je za američku mrežu Si-En-En da veruje da je Džester zaista odgovoran za napad.

Hiponen kaže da nema dokaza da je Džester izveo napad na "Vikiliks", ali da je pokazao da je sposoban da to uradi i da "izgleda da ima motiv".

Interent stranice "Vikiliksa" nisu bile dostupne nekoliko sati u nedelju, a u saopštenju je navedeno da je sajt napadnut u 11 sati, malo pre objavljivanja najnovijih poverljivih informacija.

Nekoliko svetskih medija je objavilo dokumenta koja su dobili od "Vikiliksa", a u ponedeljak ujutru sajt je počeo normalno da funkcioniše.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.