HRVATI 2003. PREGOVARALI O PREDAJI S-300 AMERIKANCIMA?

Izvor: Kurir, 03.Dec.2010, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI 2003. PREGOVARALI O PREDAJI S-300 AMERIKANCIMA?

ZAGREB - Željka Antunović, poslanica opozicione Socijaldemokratske partije i bivša ministarka odbrane u vladi Ivice Račana, nije htela da potvrdi da je u vreme dok je bila ministarka pregovarala sa SAD o predaji ruskog raketnog sistema S-300, kao što je navedeno u dokumentima koje je objavio "Vikiliks"

ZAGREB - Željka Antunović, poslanica opozicione Socijaldemokratske partije i bivša ministarka odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u vladi Ivice Račana, nije htela da potvrdi da je u vreme dok je bila ministarka pregovarala sa SAD o predaji ruskog raketnog sistema S-300, kao što je navedeno u dokumentima koje je objavio "Vikiliks".

"Gradila sam dobre odnose sa zemljama partnerima u području bezbednosti i odbrane i pri tome čuvala nacionalne interese", rekla je novinarima Antunovićeva reagujući na saznanja "Vikiliksa" po kojima je vrlo usko sarađivala s američkim vojnim atašeom u Zagrebu u isporuci ruskog raketnog sistema S-300 Amerikancima.

Mediji su objavili deo sadržaja "Vikiliksa" u kojima se navodi da su SAD 2003. bile zainteresovane da od hrvatskog ministarstva odbrane dobiju ruski raketni sistem S-300 koji je Hrvatska nabavila 1995. kako bi njihovo vazduhoplovstvo moglo da testira nove generacije borbenih aviona.

Prema belešci koju je navodno sastavio tadašnji američki ambasador u Hrvatskoj Ralf Frenk, Antunovićeva je vrlo usko sarađivala s vojnim atašeom SAD u Zagrebu kako bi Vašington dobio rakete. Antunovićeva je negirala tačnost medijskih tvrdnji o toku pregovora, rekavši da je raketni sistem, što javnost zna, bio ilegalno nabavljen i da je predstavljao veliki problem za hrvatsku državu i hrvatsku vladu. Antunovićeva je, kako kaže, taj raketni sistem zatekla u stanju u kom se njima dalje pokušavalo manipulisati na ilegalan način.

"Zaštitila sam naoružanje i do kraja mandata zaštitila i ključne interese Hrvatske", rekla je Antunovićeva koja, kako je rekla, nije znala šta se s njime dešavalo posle promene vlasti 2003. godine. "O tome šta se nakon toga dešavalo s naoružanjem, morate pitati aktuelnu HDZ-ovu vlast. Da je to prodavala Račanova vlada, onda bi se znalo kuda je prodano, ne bi sigurno bilo prodavano na ilegalan način, a ovako ne znamo gde je to oružje završilo", rekla je Antunovićeva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.