Izvor: Politika, 10.Dec.2010, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fajzer” istraživao prošlost vrhovnog tužioca Nigerije

Američka farmaceutska firma „Fajzer” je svojevremeno unajmila istražitelje da nađu dokaze o korumpiranosti bivšeg nigerijskog vrhovnog tužioca Majkla Aondoakae, kako bi vršila pritisak na njega, objavio je britanski „Gardijan”, citirajući američke diplomatske depeše koje je obelodanio Vikiliks.

Namera je navodno bila da Aondoakaa povuče dve tužbe nigerijske savezne vlade - jednu građansku i drugu krivičnu - zbog neovlašćenog testiranja eksperimentalnog leka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << protiv meningitisa „truvan” na nigerijskoj deci, tokom epidemije te bolesti 1996. godine, prenosi Rojters.

Maja 2007. je i nigerijska savezna država Kano podigla povodom toga tužbu protiv „Fajzera”, najveće farmaceutske kompanije na svetu, tražeći obeštećenje od dve milijarde dolara.

Rezultat testiranja „truvana” je, prema navodima ove tužbe, smrt jedanaestoro dece, dok je na desetine njih ostalo onesposobljeno. Pri tom, „Fajzer” navodno nije imao ni propisan pristanak roditelja stradale dece za primenu „truvana”.

Epilog je da se „Fajzer” s vladom države Kano prošle godine nagodio, uz plaćanje 75 miliona dolara, dok je odbio nagodbe povodom tužbi nigerijske vlade.

U međuvremenu je Aondoakaa postao ministar pravde Nigerije, ali ga je, nakon niza članaka u tamošnjoj štampi o njegovoj korumpiranosti, februara ove godine smenio nigerijski predsednik Gudlak Džonatan.

Vikiliks je objavio depešu Roberta Tensija, ekonomskog savetnika američke ambasade u Abudži, iz aprila 2009, u kojoj stoji da direktor „Fajzera” za nigerijsko tržište Roberto Lugeri tvrdi kako njegova firma raspolaže još mnogo „štetnijim informacijama” (od onih objavljenih u lokalnim medijima) po Aondoakau, koga su, po Tensiju, prijatelji ubedili da odustane od federalnih tužbi.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je, inače, 1998. lek „truvan” odobrila samo za odrasle pacijente, a posle izveštaja o tome kako oštećuje jetru, ovo odobrenje je suženo samo na hitne slučajeve.

U EU je upotreba dotičnog leka zabranjena još 1999. godine.

„Gardijan” je zatražio i komentar celog slučaja od samog Aondoakae, koji je izjavio da nije imao pojma kako je „Fajzer” istraživao njegovu prošlost i da će možda, ukoliko je to istina, podići tužbu protiv ove kompanije.

Tanjug

objavljeno: 10.12.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.