Izvor: B92, 30.Nov.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekvador nudi utočište Asanžu

Kito -- Ekvador pohvalio osnivača vebsajta "Vikiliks" Džuliana Asanža i ponudio mu boravišnu dozvolu "bez bilo kakvog problema i bez uslova".

Zamenik ekvadorskog ministra spoljnih poslova Kinto Lukas je ponudu saopštio juče, u kontekstu problema koje Asanž ima sa švedskim pravosuđem.

Asanž (39) je u Švedskoj gde se nalazi neki od servera portala "Vikiliks", optužen za silovanje i seksualno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zlostavljanje zbog čega je izdat međunarodni zahtev za njegovo privođenje zbog ispitivanja u vezi s tim optužbama.

Početkom novembra Asanž se žalio na presudu, ali je regionalni sud odbacio njegovu žalbu.

Vrhovni sud u Stokholmu je danas primio drugu Asanžovu žalbu na sudsku odluku o njegovom privođenju u okviru istrage za silovanje, naveo je portparol tog suda, a preneo AP.

Asanž, čije je mesto prebivalište nepoznato, nije zvanično optužen.

On odbacuje sve za šta se tereti a što je navodno počinio avgusta ove godine tokom posete Švedskoj.

On je tada došao u Stokholm da bi podneo molbu za švedsku boravišnu dozvolu zato što zakoni te zemlje štiti novinare. Švedske vlasti su odbacile njegovu molbu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.