Dvanaest minuta za odbranu od Irana

Izvor: RTS, 03.Jan.2011, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvanaest minuta za odbranu od Irana

Ako Iran ispali rakete prema Izraelu, imamo 10 do 12 minuta da reagujemo, preneli američkim diplomatama predstavnici izraelske vojske, prenosi "Vikiliks". Izrael, međutim, smatra da mu veća opasnost preti od Hamasa i Hezbolaha.

Načelnik izraelskog Generalštaba Gabi Aškenazi rekao je 2009. godine da bi Izrael imao na raspolaganju samo 10 do 12 minuta od upozorenja u slučaju iranskog raketnog napada, sudeći po američkim depešama do kojih je došao Internet sajt >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vikiliks.

U depeši poslatoj iz američke ambasade u Tel Avivu navodi se da je general-pukovnik Aškenazi rekao američkoj delegaciji, predvođenoj kongresmenom iz Misurija Ajkom Skeltonom, da Iran poseduje oko 300 raketa tipa "šihab" koje mogu da pogode Izrael u kratkom roku, da se zapravo radi o minutama, što toj zemlji ostavlja vrlo malo vremena da se pripremi za efektivnu odbranu.

Međutim, uprkos opasnosti koju Iran predstavlja za Izrael, u depeši se navodi da Aškenazi više brine o borbenim sposobnostima neprijatelja koji je bliže Izraelu, posebno Hamasa koji kontroliše Pojas Gaze na zapadnoj granici, i libanskog Hezbolaha na severu.

Aškenazijeve procene objavio je norveški list Aftenposten koji ima pristup svim depešama poslatim iz američke ambasade, a koje su procurile preko Vikiliksa. On je takođe rekao američkoj delegaciji da se Izrael priprema za veliki rat protiv Hamasa ili Hezbolaha.

"Pripremam izraelsku armiju za rat velikog obima, jer je lakše preći na manju operaciju, nego obrnuto. Raketna pretnja Izraelu je ozbiljnija nego ikada. Zato Izrael toliko naglašava raketnu odbranu," rekao je šef izraelske armije.

Aškenazi je rekao da je uveren da Hezbolah poseduje 40.000 raketa, dok su američki zvaničnici smatrali da ih je čak 10.000 više.

Načelnik izraelskog Generalštaba je novembra 2009. godine predvideo još veći broj žrtava u okviru mogućeg rata, iako je oko 1.400 Palestinaca, uključujući mnoge civile, poginulo u tronedeljnoj izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze, započetoj krajem 2008. godine. Takođe je rekao da Izrael neće prihvatiti nikakva ograničenja u ratu u naseljenim područjima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.