Crna Gora pod pritiskom počela da se bori protiv kriminala

Izvor: Blic, 06.Mar.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora pod pritiskom počela da se bori protiv kriminala

Vlada Crne Gore, velikim delom pod međunarodnim pritiskom, suprotstavlja se kriminalnim grupama i švercu cigareta koji je pokvario reputaciju zemlje tokom ratova i sankcija devedesetih godina, navodi se u depeši koju je Stejt departmentu uputila bivši otpravnik poslova američke ambasade u Podgorici Marša Barns, a do koje je došao internet sajt "Vikiliks".

"Mali broj grupa organizovanog kriminala koristi veze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa grupama u susednim zemljama i drugim mjestima, kako bi iskoristili Crnu Goru za tranzit švercovane droge, ljudi i oružja", navodi Barnsova u depeši koju je poslala u julu 2007. godine, a koju objavljuju podgoričke "Vijesti".

Barnsova skreće pažnju Vašingtonu da italijanska ambasada u Podgorici veruje da su ranije uspešne i bliske veze između italijanskog organizovanog kriminala i Crne Gore značajno smanjene.

"Premijer Željko Šturanović rekao je da je prioritet njegove vlade borba protiv kriminala, korupcije i trafikinga ljudi. Iako je napravljen određeni napredak, kapacitet Crne Gore da efikasno spreči, nadgleda, procesuira i sudi u krivičnim slučajevima ostaje limitiran", ocijenila je Barnsova.

Na probleme kriminala i šverca cigareta, dodaje se u depeši, pažnju je skrenulo pisanje medija o dosijeima kriminalaca koje imaju policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB).

"'Tajni registar' ANB-a, prema pisanjima medijima, kaže da je nekoliko organizovanih grupa u Crnoj Gori, koje se uglavnom bave drogama i krijumčarenjem oružja, povezano sa kriminalcima iz susjednih zemalja, zapadne Evrope i južne Amerike", navela je ona.

Povezane vesti: Razbijena crnogorsko-bosanska kriminalna banda

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

WikiLeaks: Crna Gora limitirano protiv kriminala

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Mar.2011

PODGORICA - Vlada Crne Gore, velikim dijelom kao odgovor na međunarodni pritisak, suprotstavlja se agresivnije kriminalnim grupama, a usprotivila se i švercu cigareta koji je pokvario reputaciju Crne Gore tokom ratova i sankcija 1990-ih, napisala je bivši otpravnica poslova ambasade SAD u Podgorici...

Nastavak na SEEbiz.eu...

CRNA GORA JE LEGLO MAFIJE!

Izvor: Kurir, 07.Mar.2011, 10:30

BEOGRAD - Vikiliks drma đetiće! U depeši Stejt departmenta do koje je došao Vikiliks navodi se da je državni vrh Crne Gore tek pod pritiskom međunarodne zajednice počeo da se obračunava s kriminalom...BEOGRAD - Vikiliks drma đetiće!..U depeši Stejt departmenta do koje je došao Vikiliks navodi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.