Britanski sud naknadno o izručenju Asanža

Izvor: S media, 13.Jul.2011, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski sud naknadno o izručenju Asanža

Sud u Londonu saopštio da će se naknadno izjasniti o žalbi osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Sud u Londonu saopštio je danas da će naknadno objaviti svoju odluku o žalbi osnivača internet sajta Vikiliks Džulijana Asanža na izručenje Švedskoj gde je optužen za seksualne delikte.

"Objavićemo našu odluku na uobičajeni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << način, odnosno u pisanom obliku", rekao je sudija Džon Tomas posle dvodnevnog ročista u Višem sudu u Londonu gde je razmatrana Azanžova žalba.

Sudija nije rekao kada bi ta odluka mogla da se očekuje.

Lekarka bez licence jer je odbila pacijenta

Ukinuto rešenje o oduzimanju stana Darka Šarića

Britanija: Uhapšen bivši urednik tabloida

Četrdesetogodišnji Asanž, državljanin Australije, žalio se na odluku britanskog prvostepenog suda da bude izručen Švedskoj gde ga traže da odgovara za slučaj iz avgusta 2010. godine.

Asanž stalno negira da je počinio delo za koje se tereti - silovanje i seksualno zlostavljanje.

Britanski sud je 24. februara doneo odluku u skladu sa zahtevom švedskih vlasti navodeći da nema razloga da očkuje da Asanž neće imati pošteno sudjenje u toj skandinavskoj zemlji.

Asanž je u kućnom pritvoru u vili na istoku Engleske.

Asanžove pristlice tvrde da je švedsko tužilaštvo pod uticajem SAD iz političkih razloga pokrenulo taj slučaj jer njegov sajt Vililiks objavljuje povreljive izveštaje američke vojske o ratovima u Iraku i Avganistanu i hiljade američkih diplomatskih depeša, čime je doveo Vašinton u nepriliku.

Asanž je najavio da će se žaliti i Vrhovnom sudu Britanije i Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko engleski sud odbaci njegovu žalbu.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.