Asanž proglašen za najgoreg Australijanca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž proglašen za najgoreg Australijanca

SIDNEJ -

Australijski časopis za muškarce Zu viklis (Zoo Weekly's) proglasio je danas osnivača sajta Vikiliks Džulijana Asanža "najgorim Australijancem godine", zbog objavljivanja stotina hiljada tajnih diplomatskih depeša.

Asanž, rođeni Australijanac, na toj poziciji pretekao je Boga, dansku princezu Meri i premijerku Džuliju Gilard.

"Možete tu aferu posmatrati iz različitih uglova, ali činjenica je da je osnivač Vikiliksa narušio pravilo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tajna treba da ostane tajna", piše u obrazloženju australijskog nedeljnika.

Asanž je na sajtu "uzbunjivača" Vikiliksa objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, i diplomatske depeše zvaničnika američkih ambasada širom sveta.

Švedska ga je prošle godine optužila za seksualni napad na dve žene, a Asanž se trenutno nalazi u Britaniji, na uslovnoj slobodi. Očekuje se da ročište o njegovom izručenju Švedskoj bude održano 7. ili 8. februara.

Asanž je odbacio otpužbe protiv njega, navodeći da je žrtva političkih manevara švedskih vlasti.

Zu viklis inače navodi da je u konkurenciji za neslavnu titulu "najgoreg Australijanca" bio i Bog zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile krajem prošle i početkom ove godine Australiju.

Danska princeza Meri, rođena u Australiji, našla se na listi Zu viklisa, kako je navelo uredništvo, zbog danskog akcenta koji je sada prisutan u njenom govoru, a premijerka Gilard jer je na toj funkciji zamenila prethodnika Kevina Rada pošto je sazvala vanredne partijske izbore u njihovoj Laburističkoj partiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.