Asanž pred sudom

Izvor: RTS, 11.Jan.2011, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž pred sudom

Osnivač sajta "Vikiliks" Džulijan Asanž trebalo bi da se pojavi pred sudom u Londonu, koji će odlučivati o njegovoj ekstradiciji Švedskoj. Advokati Asanža tvrde da bi posle izručenja Švedkoj moglo uslediti i izručenje SAD.

Sud u Londonu danas će odlučiti o početku ekstradicionog procesa osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, čije izručenje traže švedske vlasti zbog navodnog silovanja.

Sajt Vikiliks zbog finansijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teškoća neće moći da preživi ako se stvari ovako nastave, rekao je osnivač sajta Džulijan Asanž u intervju za francuski radio Evropa 1.

"Novac od donatora sa teškoćama stiže do nas zato što su svi računi blokirani. Procenjujem da gubimo 500.000 evra nedeljno", kaže Asanž.

Asanž je, međutim, rekao da će oni "pokušati da uzvrate".

Asanžovi advokati tvrde da, ukoliko on bude izručen Švedskoj, postoji opasnost da će zatim biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Uoči saslušanja, osnivač Vikiliksa rekao je da pritisci kojima je izložen jačaju njegovu odlučnost.

Asanž je u intervjuu švajcarskom dnevniku Tribun de Ženev negirao navode o tome da je podneo zahtev za politički azil u Švajcarskoj i rekao da je sudski proces u Velikoj Britaniji premešten iz suda u Vestminsteru u sud u Belmaršu, u južnom Londonu, "sud sa visokim merama bezbednosti koji se obično koristi za suđenja teroristima".

Asanž je uhapšen 7. decembra prošle godine u Londonu, na osnovu Interpolove poternice izdate na zahtev Švedske, koja ga optužuje za seksualno nasilje nad dve žene i traži njegovo izručenje. 

Osnivač Vikiliksa se od tada nalazi u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji i u obavezi je da nosi i elektronsku narukvicu.

Asanž je izazvao pravu buru u svetskoj diplomatiji, objavivši na svom sajtu više od 250.000 tajnih depeša Stejt departmenta.

Vikiliks je 28. novembra počeo da objavljuje poverljivu diplomatsku prepisku Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata širom sveta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.