Asanž oslobođen uz kauciju

Izvor: Press, 14.Dec.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž oslobođen uz kauciju

Odlukom suda u Londonu, osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž pušten je juče na uslovnu slobodu uz kauciju od 200.000 funti. Naredno ročište pred britanskim sudom zakazano je za 11. januar 2011, kada se očekuje da bude doneta i odluka o njegovom izručenju Švedskoj, u kojoj je optužen za silovanje. Britanski sud oduzeo je pasoš osnivaču Vikiliksa, a do sledećeg ročišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << moraće da nosi elektronsku narukvicu, kako bi nadležni uvek znali gde je. Takođe, Asanž će do sledećeg pojavljivanja pred sudom svakodnevno, između šest i osam po podne, morati da se prijavljuje policiji. Sudskom odlukom tačno je određeno i njegovo novo mesto boravka - dvorac u malom gradu Bangaju, na istoku Engleske. Asanža između 22 časa i dva sata noću, kao i 10 ujutru i dva po podne neće smeti da napušta svoju sobu.Uoči samog suđenja, mediji su objavili da će Asanž biti pušten da se brani sa slobode kako bi SAD imale vremena da do narednog ročišta prikupe materijal za podizanje ozbiljnije optužnice protiv Australijanca. Sa takvom konstatacijom saglasan je i njegov advokat Mark Stivens.
- Hapšenje Asanža je nameštaljka kako bi SAD dobile na vremenu da smisle i formulišu ozbiljniju optužnicu protiv mog klijenta. Cela ta priča o silovanju samo je iznuđena optužba kako bi Asanž bio uhapšen, dok istovremeno teče istraga o mnogo ozbiljnijim pitanjima - rekao je Stivens, i dodao da je tužilaštvo SAD spremno da pokrene postupak protiv Asanža, koji se na prvom mestu ne bi ticao špijunaže, već određenih aspekata rada sajta Vikiliks.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.